DISTRIBUIȚI
bbc

Vulcanul Fuego, situat în apropiere de capitala Guatemalei, a intrat joi în erupţie, însă până acum nu a fost emis vreun ordin de evacuare, au anunţat autorităţile, relatează AFP, potrivit agerpres

„Activitatea înregistrată în acest moment corespunde cu începutul unei erupţii”, cu un amestec de explozii şi flux de lavă, a declarat pentru presă Emilio Barillas, purtătorul de cuvânt al Institutului naţional de vulcanologie.


Citește și : UE spune că riscurile pentru libertatea presei persistă în Polonia

Erupţia a provocat o curgere de lavă pe o distanţă de şase kilometri la baza vulcanului, situat la 35 km sud-vest de capitala Ciudad de Guatemala, a adăugat oficialul.

Aceasta este cea mai puternică erupţie a vulcanului Fuego înregistrată după cea din 3 iunie 2018, care a provocat 215 morţi şi tot atâţia răniţi.

Patru sate situate lângă vulcan, cu o înălţime de 3.763 metri deasupra nivelului mării, au fost afectate de căderile de cenuşă, a declarat Centrul de Coordonare Naţională pentru Dezastre (Conred).

Citește și : Acuzat de tentativă de VIOL, un indian este obligat acum să spele şi să calce rufele tuturor femeilor din satul său

„Pentru moment nu a fost lansat niciun ordin de evacuare, însă autorităţile teritoriale desfăşoară acţiuni în zonele din jur”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Conred, David de Lealn.

În afară de Fuego, Guatemala mai are alţi doi vulcani activi – Pacaya (sud) şi Santiaguito (vest).