DISTRIBUIȚI

Vulcanul Etna, din insula italiană Sicilia (sud), a intrat luni într-o nouă fază de erupţie prin deschiderea a două noi guri, cu o activitate care se menţine moderată după două săptămâni de erupţie, potrivit Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV), citat de EFE, potrivit agerpres.

Cele două guri deschise se află pe partea de sud-est a vulcanului, la o înălţime de 3.250 de metri şi respectiv 2.800 de metri deasupra mării, potrivit INGV, care duminică a observat o intensificare a activităţii a vulcanului, a cărui expulzare de lavă şi cenuşă nu a afectat activitatea Aeroportului Internaţional din Catania.


Citeşte şi: Lavrov dezminte că Putin este bolnav – Black News

Fluxul de lavă care se scurge din cele două guri se îndreaptă spre zona Valle del Bove, având o lungime de aproape 2.100 de metri, în timp ce scurgerile de lavă din celelalte guri, care s-au format pe 12 şi 20 mai, avansează pe versantul de nod-vest al vulcanului.

Centrul activităţii vulcanului se află în zona craterului de sud-est, la o înălţime de aproape 3.000 de metri deasupra nivelului mării.

Protecţia Civilă italiană a emis codul galben pentru activitatea recentă a vulcanului care de peste un an, din 10 februarie 2021, expulzează lavă şi cenuşă.

Citeşte şi: Uraganul Agatha ameninţă să lovească Mexicul, unde ar putea deveni un ciclon de categoria 3 – Black News

Potrivit INGV, în august anul trecut, ultimele erupţii din craterul de sud-est au dus la o creştere în înălţime a vulcanului Etna cu 33 de metri, astfel încât noul vârf a ajuns la 3.357 de metri deasupra nivelului mării.

Din 1980, craterul din nord-est era considerat cel mai înalt al vulcanului sicilian, cu 3.324 de metri înălţime, care a ajuns la cota maximă de 3.350 de metri în 1981, înainte să înceapă să se erodeze.