DISTRIBUIȚI

Vulcanul de Foc, situat la 50 km de Ciudad de Guatemala, a intrat luni în erupţie, cea de-a 7-a de anul acesta, cu explozii moderate care ridică o coloană de cenuşă la 4.900 de metri înălţime deasupra mării, relatează EFE.

Potrivit buletinului difuzat de Institutul Naţional de Seismologie, Vulcanologie, Meterologiei şi Hidrologiei (Insivumeh), norul de cenuşă de deplasează cu peste 15 km/h spre vest şi sud-est, iar particule fine de cenuşă au căzut deja deasupra localităţilor San Pedro Yepocapa şi Sangre de Cristo.


Pe versanţii vulcanului se observă şi două scurgeri de lavă, dintre care una pe Ceniza cu o lungime de 1.300 de metri iar cealaltă pe Santa Teresa cu o lungime de 700 de metri.

Vulcanul are două surse care generează material incandescent de diferite mărimi ce se ridică la peste 200 de metri deasupra craterului şi care ar putea provoca avalanşe de mică intensitate.

Exploziile, care deocamdată sunt moderate, generează unde de şoc destul de puternice, care fac să vibreze acoperişurile din localităţile învecinate.

Vulcanul cu o înălţime de 3.763 de metri este situat între departamentele Escuintla, Chimaltenango şi Sacatepéquez, iar această nouă erupţie nu a determinat deocamdată realizarea de evacuări.

Vulcanii de Foc şi Santiaguito, alături de Pacaya, cu o înălţime de 2.252 de metri şi situat în departamentul Escuintla, sunt cei mai activi dintr-un total de 32 pe care îi numără această ţară din America Centrală.