DISTRIBUIȚI
bbc

Vulcanii Fuego şi Pacaya, din apropierea capitalei Guatemalei, plasaţi sub monitorizare la începutul anului, au înregistrat o intensificare a activităţii eruptive, a alertat sâmbătă Institutul de vulcanologie din această ţară, informează AFP, scrie agerpres

Vulcanul Fuego, situat la 35 de kilometri sud-vest de Ciudad de Guatemala şi având o altitudine de 3.763 de metri, a înregistrat explozii de intensitate mică şi moderată în timpul nopţii şi al dimineţii, expulzând coloane de cenuşă la o înălţime de peste 4.500 de metri.


Citește și : Un medic american a murit unei cauza unei reacţii Covid-19 rare după ce s-a vaccinat cu ambele doze

Vulcanul Pacaya, cu o înălţime de 2.552 de metri, situat la circa 25 de kilometri sud de Ciudad de Guatemala, menţine ”un nivel de activitate ridicat”, un flux de lavă revărsându-se peste versanţi. În urma exploziilor, coloane de cenuşă au fost expulzate până la aproape 3.000 de metri altitudine, pulberea depunându-se apoi peste localităţile din vecinătate.

Un al treilea vulcan, Santiaguito, cu o înălţime de 2.500 de metri, situat la circa 230 de kilometri vest de Ciudad de Guatemala, a început de asemenea să fie activ.

Aceşti trei vulcani înregistrează perioade alternative de activitate, aşa cum s-a întâmplat în iulie şi la sfârşitul lui decembrie 2020, când au fost plasaţi sub strictă monitorizare.

Citește și : Navalnîi, condamnat la plata unei amenzi pentru ‘defăimare’ la adresa unui veteran de război

În iunie 2018, un flux de magmă care s-a revărsat pe versanţii vulcanului Fuego a provocat una dintre cele mai grave catastrofe din Guatemala, ducând la moartea a 202 de locuitori, alţi 229 fiind daţi dispăruţi.

În mai 2010, un foto-jurnalist a decedat pe când se afla pe unul dintre versanţii vulcanului Pacaya, după ce a inhalat gaze toxice în timp ce realiza un reportaj.