DISTRIBUIȚI
Business Recorder

Vremea rece a ucis cel puțin 124 de persoane și zeci de mii de animale în Afganistan. Specialiștii spun că țara se confruntă cu cea mai grea iarnă din ultimii ani , scrie news.ro

Cel puțin 124 de persoane au murit din cauza temperaturilor scăzute din Afganistan în ultimele două săptămâni, au anunțat oficialii talibani. De asemenea, aproximativ 70.000 de animale au pierit în cea mai friguroasă iarnă din ultimul deceniu, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Stat pentru gestionarea dezastrelor.


Citește și : Jacinda Ardern îşi exprimă recunoştinţa pentru timpul petrecut la conducerea Noii Zeelande

Multe agenții umanitare și-au suspendat operațiunile în ultimele săptămâni, după ce talibanii au interzis femeilor afgane să lucreze pentru organizațiile neguvernamentale. Un ministru taliban a declarat că, în ciuda crizei, edictul nu va fi schimbat.

Ministrul interimar al gestionării dezastrelor, mollahul Mohammad Abbas Akhund, a declarat pentru BBC că multe zone din Afganistan sunt acum complet izolate din cauza zăpezii. Elicoptere militare au fost trimise în ajutor, dar nu au putut ateriza în cele mai înalte regiuni.

Citește și : Acord UE-Mercosur: Încă există ‘bariere’, potrivit Argentinei şi Braziliei

„Cei mai mulți dintre cei care și-au pierdut viața din cauza frigului erau păstori sau oameni care locuiau în zonele rurale. Ei nu aveau acces la asistență medicală. Suntem îngrijorați de cei care încă trăiesc în regiunile muntoase. Cele mai multe dintre drumurile care trec prin munți au fost închise din cauza zăpezii. Mașinile au rămas blocate acolo, iar pasagerii au murit din cauza temperaturilor scăzute”, a precizat mollahul Akhund.