DISTRIBUIȚI
iStock

Prima rundă a votului parlamentar în Estonia pentru a stabili cine va servi în următorii cinci ani în rolul în mare parte ceremonial de şef al statului nu a reuşit luni să producă un rezultat, informează DPA, potrivit agerpres

Parlamentul eston, Riigikogu, a organizat luni un vot secret, cu singurul candidat Alar Karis, care nua reuşit să obţină majoritatea necesară de două treimi pentru a fi confirmat în funcţie.


Citește și : Uraganul Ida a lovit coastele Lousianei cu o viteză a vântului de 240 km/h

Karis, om de ştiinţă şi actual director al Muzeului Naţional din Tallinn, a primit sprijinul a 63 din cei 94 de parlamentari prezenţi. Alţi 16 membri s-au abţinut.

Conform constituţiei Estoniei, parlamentul trebuie să voteze din nou marţi într-o a doua rundă şi, dacă este necesar, a treia. Noi candidaţi pot fi nominalizaţi pentru fiecare dintre ele.

Prim-ministrul Kaja Kallas a anunţat înaintea primei runde că formaţiunea ei, Partidul Reformei, va continua să-l sprijine pe Karis în calitate de candidat, chiar dacă el nu reuşeşte să câştige o majoritate de două treimi în primul tur.

Citește și : Fauci îşi aminteşte de primele zile terifiante ale epidemiei de SIDA

Karis este candidatul coaliţiei de guvernare, formată din Partidul Reformei (liberal, centru-dreapta) şi Partidul de Centru (stânga populistă). Cele două partide sunt principalele forţe politice în Estonia, deţinând 59 din cele 101 locuri ale parlamentului.