DISTRIBUIȚI
Radio Constanta

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi negociatorul şef al UE privind Brexit, Michel Barnier, au declarat că votul de marţi din Camera Comunelor nu exclude riscul unui Brexit fără acord şi că nu renunţă la clauza backstop, graniţa Irlandei fiind prioritatea Uniunii, scrie news.ro .

Dezbaterea cu preşedintele Comisiei UE, Jean-Claude Juncker, şi cu negociatorul şef al UE privind Brexit, Michel Barnier, a inclus intervenţii ale câte unui reprezentant pentru fiecare grup politic din Parlamentul European.


Citește și : Trump acuză serviciile de informaţii americane că sunt „naive” şi că „se înşeală” în privinţa Iranului

Juncker şi Barnier au subliniat că, în afara situaţiei celor 3,5 milioane de europeni care trăiesc în Marea Britanie şi a celor 1,5 milioane de britanici care trăiesc în ţările membre UE, cel mai important punct îl reprezintă graniţa irlandeză. Ei au susţinut că Uniunea trebuie să fie pregătită în continuare pentru orice scenariu, având în vedere că acordul nu va fi renegociat.

„În mai puţin de 60 de zile, Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană. (…) Acordul de retragere rămâne cea mai bună şi singura înţelegere. UE a spus asta în noiembrie, în decembrie, în ianuarie, după primul vot important din Camera Comunelor. Votul şi dezbaterea de ieri din Cameră nu schimbă asta. Acordul nu va fi renegociat”, a spus Juncker.

El a precizat că înţelege angajamentul prim-ministrului May, însă „avem nevoie de o plasă de siguranţă”.

„Nu vrem să folosim această plasă, dar în acelaşi timp, niciuna nu poate fi sigură dacă poate fi eliminată oricând (…) Graniţa Irlandei este graniţa Europei şi este prioritatea Uniunii”.

Juncker a adăugat: „Din dezbaterea de ieri din Camera Comunelor am aflat că ea este împotriva multor lucruri – a unui Brexit fără acord, a backstop-ului (asigurarea irlandezilor că nu va exista o graniţă dură în insulă, n.r.) – dar tot nu ştim încă cu ce anume este de acord”.

Preşedintele Comisiei Europene a explicat că va asculta explicaţiile Theresei May şi ideile ei, „dar voi fi, în acelaşi timp, foarte atent privind poziţia Uniunii Europene pe care am prezentat-o astăzi”.

Citește și : 12 persoane au murit în urma inundaţiilor din nordul Arabiei Saudite (Apărarea Civilă)

„Votul de ieri a crescut mult riscul unui Brexit dezordonat. Trebuie să facem tot ce ne este în putere să fim pregătiţi pentru orice scenariu, inclusiv cel mai rău. Am accelerat pregătirile”.

Barnier a spus că „pentru prima dată, ieri, May a cerut deschis retragerea acordului. S-a distanţat de acordul negociat chiar de ea. Camera Comunelor a respins scenariul no-deal, dar fără clarificări. Votul de ieri nu exclude riscul unui Brexit fără acord”.

„Acordul nu va fi renegociat. Backstop nu este un dogmatism, ci o soluţie realistă, e un răspuns pragmatic privind Irlanda”, a mai spus Barnier. „Nu vom face nimic care să compromită viitorul Uniunii Europene. Spun clar şi calm aici că avem nevoie de acest backstop aşa cum este”.

Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie. Prim-ministrul britanic Theresa May a obţinut marţi un mandat să redeschidă negocierile cu Bruxelles.