DISTRIBUIȚI
Operation World

Belgienii votează duminică, în afară de cota lor de eurodeputaţi, şi pentru a-şi alege deputaţii regionali şi naţionali, un vot care ar putea fi marcat de un declin al partidelor tradiţionale, socialiste şi liberale, în beneficiul ecologiştilor şi al extremelor, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit sondajelor, ecologiştii şi-ar putea dubla scorul în Valonia, sudul francofon al Belgiei, această performanţă (aproximativ 20%) plasându-i la egalitate cu partidul liberal al premierului Charles Michel, care ar pierde între trei şi şapte puncte în raport cu mai 2014.


Citește și : Dominic Raab, candidat la functia de prim-ministru britanic

La Bruxelles, partidul Ecolo-Groen, mizând pe mobilizarea puternică pentru climat din ultimele luni, ar putea deveni prima forţă politică, detronându-i pe socialişti.

În această ţară mică, dar cu mai multe niveluri de putere, alegerile de duminică sunt chemate să stabilească majorităţile parlamentare pe care se vor baza executivele în cele trei regiuni (Flandra, Valonia, Bruxelles) şi microcomunitatea germanofonă (77.000 de locuitori în estul ţării).

Votul este obligatoriu în Belgia şi aproape 8,2 milioane de belgieni sunt chemaţi duminică la urne, fără cei aproximativ 73.000 de cetăţeni din alte ţări ale UE înscrişi pentru alegerile europene.

Birourile s-au deschis la ora 08:00 (06:00 GMT) şi se închid la ora 14:00 sau ora 16:00 (ora locală), în funcţie de sistemul de vot (pe hârtie sau electronic). Primele rezultate sunt aşteptate în cursul serii.

Citește și : Analiză Financial Times – Uniunea Europeana se confruntă cu tendinţe autoritariste