DISTRIBUIȚI
NewsMaker

Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen ratează obiectivul parităţii de gen în CE, dat fiind că şi România şi Franţa nominlizează bărbaţi pentru posturile de comisar european, în care fuseseră iniţial nominalizate două femei, ale căror candidaturi au fost respinse, scrie Spiegel care, citând surse din PPE, afirmă că Siegfried Mureşan se profilează a fi propunerea României, potrivit news.ro .

A fost una dintre principalele priorităţi ale viitorului preşedinte al Comisiei Europene: echipa ei va fi formată din bărbaţi şi femei în mod egal, scrie Spiegel, adăugând însă că Ursula von der Leyen trebuie să renunţe la acest deziderat, pentru că cei doi candidaţi respinşi de Parlamentul European, Sylvie Goulard şi Rovana Plumb,  ar urma să fie înlocuiţi de bărbaţi.


Citește și : Maurice Robinson, șoferul ‘camionului morţii’ din Essex, inculpat pentru 39 omoruri din culpă

În România, cele mai mari şanse de nominalizare pentru postul de comisar pentru Transporturi le are europarlamentarul Siegfried Mureşan, scrie Spiegel, invocând surse din Partidul Popular European.

Nominalizarea nu este încă oficială,pentru că noul Guvern nu a fost instalat, scrie sursa citată, precizând că premierul desemnat Ludovic Orban vrea ca noul Cabinet să primească miercuri votul Parlamentului.

Odată cu confirmarea noului Guvern, Sigfried Mureşan ar urma să fie nominalizat pentru postul de comisar european.

România este a doua ţară care îşi înlocuieşte candidatul la postul de comisar cu un bărbat după Franţa, care a înlocuit-o pe Sylvie Goulard, respinsă în mod neaşteptat de PE, cu fostul ministru de Finanţe Thierry Breton, pentru funcţia de comisar pentru piaţa internă.

Citește și : Premierul portughez Costa promite la învestire creşterea cu 25% a salariului minim în acest mandat

Acestea sunt motivele pentru care,cel mai probabil, Comisia Leyen va avea doar 11 femei şi 16 bărbaţi, departe de paritatea de gen promisă, comentează Spiegel.

Macron nu doar că a ignorat solicitarea lui Leyen ca fiecare ţară să nominalizeze un bărbat şi o femeie, dar oferă României şi Ungariei argumente pentru a ignora solicitarea noului preşedinte al CE.

Ungaria a propus şi ea tot un bărbat, în persoana fostuşui ambasador la Bruxelles,  Olivér Várhelyi .