DISTRIBUIȚI
PRIME.MD

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a compărut marţi în faţa Curţii Constituţionale pentru a-şi apăra decizia de a dizolva Parlamentul şi a convoca alegeri legislative anticipate pentru 21 iulie, instanţa urmând să se pronunţe asupra legalităţii acestei decizii, informează AFP, potrivit agerpres.

„Poziţia noastră juridică este incontestabilă şi ireproşabilă”, a declarat Zelenski în faţa judecătorilor. „Cred că veţi lua o decizie de care să nu ne fie ruşine”, a adăugat el.


Citeşte şi: Autorităţile americane au identificat rămăşiţele unei alte victime ale atentatelor din 9-11

„Cetăţenii ucraineni nu doar că nu au încredere într-un Parlament a cărui cotă de încredere este de 4%, ci aplaudă decizia de a dizolva Parlamentul”, a mai dat asigurări preşedintele Ucrainei.

Fost actor de comedie şi umorist, novice în politică, Zelenski şi-a făcut publică intenţia de a dizolva Parlamentul, care îi este majoritar ostil, în discursul său de învestitură din 21 mai, semnând un decret în acest sens la scurt timp după aceasta.

Considerată de unii experţi contrară Constituţiei, această decizie a exacerbat tensiunile sale cu Parlamentul aflat la sfârşit de mandat, care respinge de atunci aproape toate proiectele de lege propuse de şeful statului. Mai mulţi deputaţi au sesizat Curtea Constituţională, pentru ca aceasta să tranşeze asupra legalităţii deciziei de a dizolva Parlamentul.

Deputaţii îl sfidează în mod deschis pe Zelenski, considerând că el şi echipa lui sunt nişte „parveniţi”, a estimat recent un înalt oficial din anturajul preşedintelui, sub acoperirea anonimatului.

Citeşte şi: Au început operaţiunile de recuperare a vasului scufundat în Dunăre

Prin convocarea de alegeri legislative anticipate, Zelenski încearcă să profite de elanul victoriei sale zdrobitoare (73% din voturi) în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din aprilie pentru a câştiga aceste legislative, fără a mai aştepta scrutinul prevăzut în octombrie.

Partidul său, „Slujitorul Poporului” (Sluga Naroda) este creditat cu peste o treime din intenţiile de vot, potrivit sondajelor. Dacă acestea se confirmă, un asemenea rezultat nu se va traduce neapărat printr-o majoritate, sistemul electoral din Ucraina combinând votul naţional proporţional pe liste şi scrutine locale.