DISTRIBUIȚI
Malay Mail

Un blogger rus cunoscut mai ales pentru filmările sale la centrale nucleare ruse a fost arestat pentru acces ilegal la secrete de stat, a anunţat miercuri o militantă pentru drepturile deţinuţilor, citată de AFP, scrie agerpres.

Andrei Pîj, în vârstă de 35 de ani, este acuzat de acces ilegal la informaţii clasificate drept secret de stat şi difuzarea lor în afara Rusiei, a declarat pentru France Presse Marina Litvinovici, membră a unui ONG rus de monitorizare a închisorilor, care l-a vizitat pe videoblogger în celula sa.


Citește și : LUARE de OSTATICI în Domul din Milano! Poliția a intervenit rapid

Acesta a fost arestat săptămâna trecută şi riscă să fie condamnat la o pedeapsă între trei şi opt ani de detenţie, a adăugat sursa.

Potrivit site-ului tribunalului Meşceanski din Moscova, Andrei Pîj a fost arestat preventiv la 6 august.

Acesta a realizat şi difuzat între altele pe canalul său de YouTube „urbanturizm”, care are 786.000 de abonaţi, reportaje video la centrale nucleare ruse, active sau abandonate, în tuneluri de metrou sau chiar la o mină de uraniu dezafectată din sudul Rusiei.

Câteva astfel de videoreportaje, realizate la Pripiat, în Ucraina, redau ceea ce bloggerul prezintă drept o „călătorie ilegală” pe care a făcut-o în zona de excludere din jurul centralei de la Cernobîl, unde a avut loc cea mai mare catastrofă nucleară din istorie, în 1986.

Citește și : Majoritatea scoţienilor cer independența față de UK