DISTRIBUIȚI

sursa foto:  sputniknews.com

Preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat marţi provincia separatistă georgiană Abhazia şi a dat acolo asigurări cu privire la sprijinul militar al Moscovei, un act de sfidare la adresa guvernelor occidentale care au condamnat susţinerea oferită de Moscova separatiştilor proruşi din Georgia, relatează Reuters.

Abhazia şi cealaltă regiune separatistă georgiană Osetia de Sud au eliminat controlul autorităţilor de la Tbilisi în urma confruntărilor care au avut loc la începutul anilor ’90, iar trupe ruse staţionează permanent în aceste provincii de la încheierea războiului ruso-georgian din anul 2008. Putin a intensificat sprijinul militar, economic şi politic pentru aceste regiuni separatiste în ultimii ani.


Putin a sosit în Piţunda, staţiune din Abhazia la Marea Neagră, la o săptămână după ce vicepreşedintele american Mike Pence a vizitat Tbilisi şi a condamnat prezenţa rusească pe teritoriul georgian.

În cadrul unei întâlniri cu Raul Khadzhimba, lider al administraţiei separatiste, Putin a afirmat că Moscova se angajează să construiască un contingent militar ruso-abhaz pentru a asigura securitatea populaţiei din Abhazia.

‘Cel mai important lucru este că avem relaţii cu totul speciale cu Abhazia’, a declarat Putin în cadrul întrevederii. ‘Noi garantăm în mod sigur securitatea, autosuficienţa şi independenţa Abhaziei. Sunt sigur că va fi în continuare nevoie’, a adăugat liderul de la Kremlin.

Vizita lui Putin a coincis cu împlinirea a nouă ani de la izbucnirea războiului ruso-georgian, încheiat cu o înfrângere severă a georgienilor şi în urma căruia Rusia a recunoscut independenţa Abhaziei şi a Osetiei de Sud, în pofida opoziţiei comunităţii internaţionale.

Rusia a susţinut că a fost nevoită să acţioneze în 2008 pentru a-i apăra pe civili în ambele entităţi de atacurile militare georgiene. Dar guverne occidentale afirmă că Rusia a pus la cale conflicte separatiste pentru a împiedica parcursul Georgiei în procesul aderării la NATO şi UE.

‘Astăzi, în timp ce plângem pierderile pe care le-am suferit în cursul acestei tragedii, îl vedem pe preşedintele Federaţiei Ruse vizitând regiunea separatistă georgiană Abhazia’, a declarat preşedintele georgian Giorgi Margvelashvili după ce a participat la o ceremonie la mormântul unor soldaţi georgieni care au murit în războiul din 2008.

El a subliniat că vizita preşedintelui Putin reprezintă ‘o încălcare a dreptului internaţional şi o încercare de legitima nedreptatea istorică pe care Federaţia Rusă a comis-o împotriva Georgiei’.

La rândul său, un purtător de cuvânt al NATO a declarat că vizita lui Putin ar fi trebuit convenită în prealabil cu autorităţile georgiene.

‘Vizita preşedintelui Putin în regiunea Abhazia din Georgia – cu prilejul marcării a nouă ani de la conflictul armat – dăunează eforturilor internaţionale de a găsi o soluţionare pe cale paşnică şi prin negocieri’, a menţionat purtătorul de cuvânt al Alianţei.