DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cel belarus Aleksandr Lukaşenko au discutat marţi la telefon, în continuarea convorbirilor pe care cei doi le-au avut pe 22 februarie la Soci, informează TASS, potrivit agerpres.   

Potrivit serviciilor de presă ale celor două preşedinţii, Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko au discutat despre întărirea sistemelor de apărare comune, cooperarea din industria militară, sistemul fiscal şi activitatea mass-media.


Citește și: Prinţul Philip şi-a petrecut a şaptea noapte în spital

Luni, 22 februarie, cei doi lideri au avut o întrevedere informală care a durat mai mult de şase ore, atât în format clasic faţă în faţă, cât şi în timpul unui dineu ce a urmat unor plimbări cu snowmobilul şi pe schiuri. La Soci, staţiune pe coasta rusă a Mării Negre, Putin şi Lukaşenko au discutat despre dezvoltarea parteneriatului strategic între cele două ţări, despre proiecte comune de anvergură, precum şi despre accelerarea proceselor de integrare în cadrul Uniunii Rusia-Belarus.

În partea deschisă a întrevederii, cei doi lideri au discutat despre livrările de vaccin rusesc împotriva noului tip de coronavirus în Belarus şi despre cooperarea industrială.

Vizita lui Lukaşenko la Soci a fost a doua de la declanşarea protestelor opoziţiei din ţara sa în luna august care i-au zdruncinat continuitatea la putere, liderul belarus dorind să-şi asigure sprijinul politic şi economic al Moscovei.

Citește și: România ajută Slovacia şi Serbia să lupte cu pandemia

După ce a criticat Rusia pe tot parcursul campaniei electorale de anul trecut pentru încercarea de a destabiliza Belarusul, după alegerile din 9 august Lukaşenko a acuzat Statele Unite şi alte ţări de sponsorizarea protestelor postelectorale.