DISTRIBUIȚI
Daily Star

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a confirmat joi că este dispus să renunțe la programul său nuclear, dar numai dacă va primi o garanție de securitate în prealabil, relatează Associated Press, potrivit Mediafax.

Președintele rus a subliniat că Moscova și Washingtonul doresc ca statul nord-coreean să-și abandoneze programul de arme nucleare. Dar a spus că garanțiile de securitate ar trebui să fie subscrise de mai multe țări, sugerând un aranjament de genul formatului celor celor șase națiuni la care Rusia a participat până la eșecul negocierilor în 2009.


Citește și : Guy Verhofstadt cere excluderea partidului lui Tăriceanu din familia europeană a Liberal-Democraților

Putin a adăugat că liderul nord-coreean l-a încurajat să explice nuanțele poziției Phenianului președintelui Donald Trump. El a spus că dorește să împărtășească detaliile summit-ului cu președintele american.

„Voi vorbi despre asta mâine cu conducerea Chinei”, a declarat Putin înainte de a se îndrepta spre Beijing într-o vizită de două zile, după întâlnirea cu Kim. „Și vom discuta la fel de deschis această problemă cu conducerea SUA. Nu există secrete. Poziția Rusiei a fost întotdeauna transparentă. Nu există niciun complot de niciun fel. ”

Remarcile lui Putin după summit-ul din orașul portuar, Vladivostok, reflectă frustrarea crescândă a lui Kim legată de eforturile Washingtonului de a menține „presiunea maximă” până când nordul se angajează să respecte angajamentul privind denuclearizarea.

Citește și : Situaţia umanitară la Tripoli s-a deteriorat grav: Cartiere rezidenţiale devin câmpuri de luptă (CICR)

Dar garanțiile de securitate din partea SUA probabil că nu va fi suficient pentru a convinge Phenianul să renunțe la programul său nuclear.