DISTRIBUIȚI
RT

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat miercuri că se va întâlni, pentru prima dată, cu cei doi lideri ai republicilor separatiste proruse autoproclamate din estul Ucrainei, pentru a evoca împreună cu ei problema schimbului de prizonieri de război, relatează agerpres .

Întâlnirea va avea loc ca urmare a unei cereri formulate miercuri de către politicianul ucrainean Viktor Medvedciuk, care este unul dintre reprezentanţii Kievului la negocierile cu rebelii proruşi din estul Ucrainei.


Medvedciuk, considerat drept un apropiat al preşedintelui rus, i-a cerut lui Putin, în cursul unei vizite la o mănăstire din apropiere de Moscova, să intervină pe lângă liderii separatişti pentru a face să avanseze problema schimbului de prizonieri între rebeli şi autorităţile de la Kiev în formatul ”toţi contra toţi”

Citiți și : Majoritatea republicană din Senatul american dorește abrogarea proiectului Obamacare

”Voi face tot ce îmi stă în putere. Voi discuta cu liderii republicilor Doneţk şi Lugansk. Sper că ceea ce propuneţi se va realiza cât mai repede posibil”, a declarat Putin, conform relatărilor televiziunii ruse.

Putin nu s-a întâlnit niciodată cu cei doi aşa-zişi ”preşedinţi” ai republicilor autoproclamate din estul Ucrainei: Alexandr Zaharcenko şi Igor Plotniski.

Potrivit autorităţilor ucrainene, 152 de prizonieri, militari sau militanţi pro-Kiev, sunt încă deţinuţi de către separatişti. Conform lui Medvedciuk, Kievul este la rândul său gata să le predea rebelilor un număr de 306 persoane.

Ultimul schimb de prizonieri datează din septembrie 2016, când doi partizani ai Kievului, luaţi prizonieri de către rebeli, au fost predaţi în schimbul a patru separatişti.