DISTRIBUIȚI
Ria Novosti

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat sâmbătă drept ‘atac la adresa libertăţii de exprimare’ obligarea canalului de televiziune rus RT (Russia Today) să se înregistreze ca ‘agent străin’ în Statele Unite ale Americii, liderul de la Kremlin promiţând o ‘ripostă’, transmite AFP. 

‘Atacul împotriva massa-media noastre este un atac împotriva libertăţii de exprimare’, a declarat Putin, într-o conferinţă susţinută la Da Nang, în Vietnam, în marja Forumului Asia-Pacific (APEC).


‘Va trebui să ripostăm neapărat şi va fi o ripostă similară’, a dat el asigurări.

Autorităţile americane au acuzat în mod repetat RT şi agenţia de presă Sputnik, care sunt controlate de statul rus şi emit în mai multe limbi, că sunt instrumente ale propagandei Kremlinului, şi le suspectează că au încercat să influenţeze campania pentru alegerile prezidenţiale din 2016.

Postul RT a anunţat joi că se va înregistra ca ‘agent străin’ în SUA, conformându-se legii FARA (Foreign agents registration act), care obligă orice societate reprezentând un stat sau o organizaţie străină să informeze în mod regulat autorităţile americane cu privire la relaţiile sale cu statul ori instituţia respective, în caz contrar urmând să-i fie îngheţate conturile.

‘Nu există nicio dovadă care să confirme o ingerinţă a mediilor noastre în campania electorală’ din SUA, a insistat Putin.

‘Tot ceea ce este legat de dosarul rus în SUA este dovada luptei politice interne în această ţară’, a mai afirmat el, calificând acuzaţiile de ingerinţă prin presupuse contacte cu persoane din anturajul lui Donald Trump drept ‘absurdităţi’.

‘Nu am cunoştinţă de nimic, absolut de nimic’, a subliniat el.

‘Media nu fac decât să-şi spună punctul de vedere (…), acest punct de vedere poate fi contestat, dar nu ordonând dizolvarea acestor media sau creând condiţii care le fac imposibilă activitatea’, a adăugat preşedintele rus, acuzând SUA că au ‘ales opţiunea dizolvării’.

‘Riposta va fi adecvată, similară’, a afirmat el încă o dată.

Moscova a denunţat în mai multe ocazii ‘presiunea inedită’ la care sunt supuse media ruse în Statele Unite, ameninţând media americane care operează în Rusia că va impune noi restricţii activităţilor lor. Cele mai vizate ar fi posturile de radio Voice of America şi Radio Free Europe/Radio Liberty, ambele finanţate de Congresul