DISTRIBUIȚI
RT

Preşedintele rus Vladimir Putin a apreciat miercuri că există o „şansă reală” de a pune capăt conflictului din Siria, subliniind însă că pentru o soluţie politică toate părţile, inclusiv guvernul sirian, trebuie să accepte compromisuri, relatează agerpres .

„A apărut o şansă reală de a pune capăt acestui război civil care durează de mai mulţi ani”, a declarat preşedintele rus în deschiderea unui summit organizat în staţiunea balneară Soci, în prezenţa preşedinţilor Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi Iranului, Hassan Rouhani. Potrivit lui Putin, acţiunile militare de amploare „împotriva grupurilor teroriste din Siria se apropie de final”.


„Datorită eforturilor Rusiei, Iranului şi Turciei, am reuşit să evităm dezintegrarea Siriei, să împiedicăm căderea ei în mâinile teroriştilor internaţionali”, ceea ce ar fi însemnat o „catastrofă umanitară”, a spus Putin.

Prin summitul de la Soci, liderul de la Kremlin, principalul susţinător al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, vrea să pregătească perioada postconflict, în condiţiile în care regimul sirian, sprijinit de armata rusă, a preluat de la rebeli şi de la jihadişti controlul asupra unei mari părţi a teritoriului ţării.

Citește și : 22 de laboratoare medicale au fost distruse de forţele aeriene americane şi afgane în provincia Helmand

Rusia şi Iran, aliate ale regimului de la Damasc, şi Turcia, care îi susţine pe rebeli, au patronat procesul de la Astana, care a permis instituirea a patru ‘zone de detensionare’ pe teritoriul sirian. Aceste măsuri au permis reducerea tensiunilor pe teren şi reunirea în jurul unei singure mese a reprezentanţilor regimului şi opoziţiei pentru abordarea unor probleme militare în timp ce negocierile de la Geneva se aflau într-un punct mort.

Putin a subliniat miercuri că reglementarea conflictului sirian – soldat cu peste 330.000 de morţi în decurs de şase ani – va necesita „concesii” din partea tuturor celor implicaţi, „inclusiv din partea guvernului sirian” şi a dat asigurări că Moscova, Teheran şi Ankara vor depune „cele mai active eforturi pentru ca acest demers să fie cât mai productiv”.

Preşedintele rus a menţionat că poporul sirian trebuie să decidă pentru propriul viitor şi a făcut totodată apel la ceilalţi lideri să contribuie la reconstrucţia din Siria prin dezvoltarea unui program comprehensiv pe termen lung, care să ţină cont de nivelul „colosal” de distrugere suferit de această ţară.

La rândul său, preşedintele turc a insistat că este vital ca toate părţile să contribuie la o reglementare politică a crizei siriene care să fie acceptabilă pentru poporul acestei ţări.

În acelaşi timp, preşedintele Iranului a notat că interferenţele străine în conflictul din Siria trebuie să înceteze, iar prezenţa militară străină pe teritoriul sirian nu poate fi acceptată decât la invitaţia guvernului sirian, evitând însă să menţioneze o ţară anume.