DISTRIBUIȚI

Situaţia demografică din Rusia, după o gravă criză care a urmat căderii URSS, se degradează din nou, a avertizat marţi preşedintele Vladimir Putin, anunţând o serie de măsuri de politică familială, cu patru luni înaintea alegerilor prezidenţiale, relatează agerpres .

„Astăzi, în principal din motive conjuncturale, situaţia demografică în Rusia se degradează din nou”, a declarat preşedintele rus la o întâlnire consacrată problemelor familiale.


„Această tendinţă era previzibilă, ea este legată de consecinţele ultimelor crize demografice profunde”, a adăugat el, referindu-se la „căderea demografică din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei (1941-1945) şi cea de la mijlocul anilor ’90”.

Din cauza numărului mic de persoane născute în anii ’90, în prezent există mai puţine femei aflate la vârsta la care pot naşte un copil, astfel că rata natalităţii a scăzut, potrivit demografilor.

Citește și : 11 terorişti au fost ucişi într-un raid al forţelor de securitate egipteni în regiunea Ismailia

Preşedintele rus, care a făcut din creşterea demografică una dintre priorităţile celor trei mandate ale sale, a pus în aplicare în ultimii ani un program de subvenţii familiale pentru a-i încuraja pe ruşi să aibă mai mulţi copii.

Cele existente vor fi prelungite. Printre alte măsuri anunţate marţi, 144,5 miliarde de ruble (2 miliarde de euro) vor fi destinate unor noi alocaţii pentru femeile care dau naştere primului lor copil, şi nu începând de la al doilea, potrivit preşedintelui rus.

Ele vor primi în medie 10.500 de ruble (aproximativ 150 de euro) pe lună timp de 18 luni după ce nasc, a precizat el.

Rusia, care are în prezent 146,9 milioane de locuitori, a pierdut mai mult de cinci milioane de persoane de la căderea URSS în 1991. Ţara a fost aruncată atunci într-un cerc vicios demografic, deteriorarea condiţiilor de trai conducând la o creştere a mortalităţii şi la o criză a natalităţii.