DISTRIBUIȚI

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri înfrângerea totală a grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria pe ambele maluri ale fluviului Eufrat, relatează agenţiile Reuters şi EFE, conform agerpres .

‘Ministrul apărării (Serghei Şoigu) m-a informat în urmă cu două ore că operaţiunile pe malurile de est şi de vest ale Eufratului s-au terminat cu înfrângerea completă a teroriştilor’, rămânând doar câteva ‘focare de rezistenţă’, a indicat Putin într-o declaraţie difuzată de presa rusă.


El nu a precizat însă dacă se referă la sfârşitul operaţiunilor militare împotriva respectivei grupări jihadiste pe tot cuprinsul Siriei sau numai în zonele din valea Eufratului.

Citește și : Donald Trump a declarat că decizia de recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului ar fi trebuit luată de mult timp

Totuşi, şeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov, a declarat apoi, potrivit agenţiei EFE, că ‘toate grupurile armate ale SI pe teritoriul Siriei au fost anihilate şi tot teritoriul a fost eliberat’. Acelaşi general a mai spus că trupele siriene sprijinite de batalioane de voluntari au distrus ultimele poziţii ale SI în provincia Deir Ezzor şi în urma eliberării mai multor localităţi de pe malul Eufratului aceste trupe au făcut joncţiunea cu unităţile guvernamentale care au atacat dinspre sud.

Generalul Gherasimov a adăugat că aceste operaţiuni au fost planificate cu ajutorul instructorilor militari ruşi. ‘Acţiunile coordonate ale miliţiilor kurde şi forţelor guvernamentale, cu sprijinul aviaţiei ruse, au asigurat anihilarea completă a Statului Islamic în provinciile orientale ale Siriei’, a mai afirmat şeful Statului Major rus.

Pe de altă parte, preşedintele Putin a menţionat în declaraţia sa că de acum înainte Siria trebuie să se concentreze pe procesul politic, care să conducă în final la alegeri legislative şi prezidenţiale.