DISTRIBUIȚI
epa07523672 Russian President Vladimir Putin attends a meeting of the Russian Geographical Society (RGO ) Board of Trustees at RGO headquarters in St. Petersburg, Russia, 23 April 2019. EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat vineri că au fost parcurse noi etape în construcţia gazoductului Nord Stream 2, menit să furnizeze gaz rusesc în Europa şi care s-a confruntat cu numeroase obstacole, relatează AFP, potrivit agerpres

„În urmă cu două ore şi jumătate, montarea primei linii a gazoductului Nord Stream 2 a fost încheiată cu succes. Munca la cea de a doua linie continuă”, a declarat preşedintele rus în cadrul sesiunii plecare a Forumului Economic de la Sankt-Petersburg.


Citește și : Autorităţile italiene au găsit o tonă de cocaină ascunsă printre banane

„De partea germană, ţevile au venit. De partea rusă, trebuie ridicate şi sudate, asta este tot. Dar montarea propriu-zisă s-a terminat”, a spus Putin, care a adăugat că „Gazprom este gata să umple Nord Stream 2 cu gaz”.

În urma acestui anunţ, acţiunile Gazprom care deja au cunoscut un nivel ridicat în ultimele zile au atins deja noi recorduri.

Nord Stream 2, a cărui dare în folosinţă era iniţial prevăzută la începutul lui 2020, urmează să dubleze capacităţile de livrare de gaz natural rusesc spre Europa. Gazoductul urmează să treacă prin Marea Baltică între Rusia şi Germania, principalul susţinător al proiectului.

Din punctul de vedere al Washingtonului şi al anumitor ţări europene – Polonia, ţările baltice şi Ucraina – acest gazoduct cu două linii va creşte dependenţa europenilor de gazul rusesc, pe care Moscova l-ar putea utiliza pentru a exercita presiuni politice.

Citește și : Elevii din Spania vor fi vaccinaţi cu două săptămâmi înainte de începerea noului an şcolar

Nord Stream 2 s-a confruntat cu importante întârzieri din cauza acestor obiecţii şi a ameninţării cu sancţiuni americane. SUA au renunţat în cele din urmă în luna mai la adoptarea de sancţiuni, considerând că acestea ar fi afectat relaţiile cu Berlinul.

Pentru susţinătorii proiectului, cu Germania în frunte, conducta submarină, a doua care trece prin Marea Baltică, este un proiect pur comercial care care nu trebuie să facă obiectul unor consideraţii politice.