DISTRIBUIȚI
dpa

Coaliţia guvernamentală condusă de cancelarul german Angela Merkel are neînţelegeri pe tema modului de cheltuire a excedentului bugetar record înregistrat anul trecut, conservatorii dorind o reducere a taxelor aplicate mediului de afaceri iar social-democraţii sporirea investiţiilor publice, a scris luni Reuters, scrie agerpres.

Guvernul de la Berlin se confruntă cu presiuni atât pe plan intern cât şi în Uniunea Europeană să acorde mai multe stimulente fiscale economiei germane, pentru a da astfel un impuls creşterii economice care s-a domolit şi pentru a susţine activitatea economică pe ansamblul zonei euro.


Citește și : Noi proteste în Franța faţă de planul de reformare a sistemului pensiilor

Excedentul bugetar de 13,5 miliarde de euro înregistrat în 2019 ridică rezervele financiare ale guvernului german la 48,2 miliarde de euro, din care circa două treimi au fost deja direcţionate şi circa 17,1 de euro rămân disponibili pentru noi proiecte.

”Ce avem acum pe agendă în Germania este că vom investi mult”, a declarat ministrul de finanţe social-democrat Olaf Scholz, care doreşte ca surplusul bugetar să fie alocat creşterii investiţiilor guvernamentale, astfel încât acestea să ajungă în anul în curs la un record de circa 43 de miliarde de euro.

Însă conservatorii cancelarului Angela Merkel consideră că excedentul bugetar ar trebui să conducă la o reducere a taxelor aplicate companiilor. ”Dată fiind situaţia economică dificilă, trebuie în sfârşit să începem să scădem taxele corporative şi de asemenea să diminuăm suprataxa de solidaritate (creată pentru susţinerea dezvoltării fostei Germanii de Est n.red) pentru toată lumea începând din 2022”, afirmă coordonatorul pentru buget al conservatorilor, Eckhardt Rehberg.

Citește și : Alegeri legislative anticipate în Irlanda pentru data de 8 februarie (Varadkar)

Economia germană a pierdut anul trecut din vigoare ca efect al încetinirii economiei mondiale şi disputelor comerciale internaţionale, în timp ce Brexitul sporeşte incertitudinea pe pieţe. Oficiul federal de statistică va publica miercuri datele privind PIB-ul Germaniei, a cărui estimare arată o creştere de numai 0,6% pentru anul trecut, care ar reprezenta cea mai slabă creştere după criza datoriilor din 2013.