DISTRIBUIȚI
People carry their free sawed Christmas tree at The Dutch Hoge Veluwe National Park in Otterlo, Netherlands December 7, 2019. The initiative aims at reducing the pine population in the park, which is growing in vast proportions due to the amount of nitrogen in the soil. Picture taken December 7, 2019. REUTERS/Piroschka van de Wouw

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, un parc naţional din Olanda are o ofertă specială pentru vizitatorii săi, care pot pleca acasă cu un brad de Crăciun gratuit, dacă îl taie chiar ei, informează Reuters, scrie agerpres.

Pădurarii din Hoge Veluwe Park, situat în apropierea oraşului Arnhem (est), au stabilit un perimetru în care coniferele ameninţă să sufoce habitatul şopârlelor, greierilor şi altor specii rare de vieţuitoare.


Citește și : 125.000 de ucraineni au primit paşapoarte ruseşti

Aceştia au invitat vizitatorii să vină cu un topor, sau să împrumute un fierăstrău la faţa locului, pentru a contribui la curăţirea terenului.

Luna aceasta, sute de familii au profitat de ofertă şi au plecat acasă cu un brad gratuit.

Angajaţii parcului au depus eforturi pentru a ţine sub control înmulţirea copacilor, care cresc în număr mare pe solul nisipos, bogat în azot, a precizat Henk Ruseler, pădurar în cadrul rezervaţiei.

„În această regiune, trăiesc mai multe şopârle, greieri, licheni şi cea mai mare parte sunt specii destul de rare, se află pe lista speciilor ameninţate cu dispariţia din Europa”, a spus acesta pentru Reuters.

„Atunci când regiunea se va transforma în pădure, toate aceste specii rare dispar”, a adăugat el.

Problema are drept cauză parţială, a spus pădurarul, creşterea nivelurilor de azot din mediu de la gazele de eşapament şi de la fertilizarea excesivă a terenurilor agricole. Luna trecută, autorităţile au adoptat noi reglementări care vizează reducerea limitelor de viteză în încercarea de a reduce nivelul de azot.

Citește și : Phenianul denunţă NERĂBDAREA ‘bătrânului’ Trump

Parcul Naţional The Hoge Veluwe, care cuprinde în prezent 3.200 de hectare de pădure şi 2.100 de hectare de landă, include de asemenea un muzeu şi o galerie, cu o colecţie impresionantă de tablouri semnate de Van Gogh, precum şi lucrări de artă modernistă.

Oferta este valabilă în următoarele două săptămâni, iar fiecare vizitator poate lua acasă un singur brad.