DISTRIBUIȚI

Vicepreşedintele american Mike Pence a sosit joi în Afganistan pentru o vizită surpriză în timpul căreia s-a întâlnit mai ales cu preşedintele Ashraf Ghani, informează AFP.

Mike Pence, cel mai înalt responsabil al administraţiei Trump care s-a dus în această ţară până acum, a sosit la bordul unui avion al US Air Force la baza aeriană Bagram, unde a mulţumit celor aproximativ 15.000 de soldaţi staţionaţi acolo.


Această vizită a avut loc în cel mai mare secret.

Statele Unite sunt implicate de 17 ani în acest conflict, cel mai lung din istoria Statelor Unite şi care nu mai prezintă un mare interes pentru opinia publică americană.

Mike Pence s-a deplasat cu elicopterul de la baza Bagram la Kabul, unde s-a întâlnit cu preşedintele Ghani şi cu şeful executivului Abdullah Abdullah, pe care Washingtonul se bazează pentru a ajuta la reconstrucţia ţării afectate de ani de război.

Vizita intervine în timp ce generalul John Nicholson, care conduce trupele americane şi NATO în Afganistan, a declarat la sfârşitul lunii noiembrie că este nevoie de o creştere semnificativă a trupelor americane trimise pe front în Afganistan, în sprijinul forţelor afgane în lupta împotriva talibanilor în 2018.

Noua strategie a preşedintelui american Donald Trump pentru Afganistan, dezvăluită în august, a condus deja la o creştere clară a bombardamentelor aeriene, în timp ce aproximativ 3.000 de soldaţi au fost trimişi ca întăriri.