DISTRIBUIȚI
REUTERS

Un jurnalist israelian care a intrat în oraşul sfânt saudit Mecca unde au voie doar musulmanii este „iresponsabil” şi riscă să deterioreze relaţiile în devenire saudo-israeliene doar pentru ratinguri mass-media, a declarat miercuri un ministru israelian, citat de DPA, potrivit agerpres.

Mecca este considerat sfânt de musulmani deoarece se crede că este locul de naştere al profetului Mahomed, care a întemeiat religia. Doar credincioşilor li se permite să intre în oraş.


Citește și : Turcia anunţă noi prospecţiuni de gaze în estul Mării Mediterane

Dar Gil Tamari, care a fost în Arabia Saudită pentru a relata despre vizita recentă acolo a preşedintelui Statelor Unite Joe Biden, a profitat vizita în regat pentru a merge la Mecca, conducând şi înregistrând un segment pentru ştirile Canalului 13 israelian.

„Am fost aici la Mecca. Un vis s-a împlinit”, a spus el în emisiune.

Arabia Saudită nu recunoaşte oficial Israelul, dar există semne de dezgheţ în relaţii, în timp ce ambele au început să lucreze împreună pentru a contracara inamicul lor comun, Iranul.

Dar ministrul israelian al cooperării regionale Esawi Frej a criticat emisiunea, în care Tamari era arătat conducând în jurul Marii Moschei din Mecca şi ignorând semnele stradale vizându-i pe „non-musulmani”.

Citește și : Rishi Sunak are ambiţii mari: Vrea o Mare Britanie INDEPENDENTĂ energetic până în 2045

„Este iresponsabilă şi dăunătoare difuzarea acestei ştiri doar de dragul ratingurilor”, a spus Frej. Pe fondul unui val de critici online, Frej a remarcat de asemenea că aceasta face mai dificil obiectivul Israelului de a normaliza relaţiile cu Arabia Saudită.

De atunci, Tamari şi-a cerut scuze pe Twitter. „Aş dori să reiterez că această vizită la Mecca nu a fost menită să-i ofenseze pe musulmani sau orice altă persoană. Dacă cineva se supără din cauza acestui video, îmi cer profund scuze. Scopul întregului efort a fost să arăt importanţa Meccăi şi frumuseţea ei”, a scris el.