DISTRIBUIȚI

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a avut parte de o surpriză neplăcută în timpul unei ceremonii oficiale în Italia, când o orchestră a cântat din greşeală versiunea franchistă a imnului naţional, relatează miercuri dpa, potrivit agerpres.

Gafa a fost comisă marţi, la teatrul de operă San Carlo din Napoli, unde regele Spaniei era prezent, împreună cu tatăl său, fostul suveran Juan Carlos al II-lea, cu preşedintele italian Sergio Mattarella şi cu cel portughez, Marcelo Rebelo de Sousa, la o conferinţă privind reforma administraţiei publice.


Citește și: Atac armat într-o școală din SUA: Un elev a fost ucis şi alţi şapte răniţi

Orchestra a cântat o versiune cu cor a imnului spaniol, cu versurile adoptate în timpul dictaturii lui Franco (1939-1975), dar abolite după revenirea ţării la democraţie. Imnul actual include doar muzica, fără cuvinte.

Imagini difuzate de mai multe media îi prezintă pe Felipe şi Juan Carlos fără vreo reacţie vizibilă în timp ascultau imnul.

Citește și: Pompeo și-a anulat vizita în Germania pentru o deplasare urgentă la Bagdad

Incidentul a fost amplu preluat în presa spaniolă.

Miercuri, un purtător de cuvânt al preşedinţiei italiene a confirmat gafa diplomatică, menţionând însă că atât directoarea teatrului San Carlo, Rosanna Purchia, cât şi preşedintele Mattarella i-au prezentat scuze regelui spaniol.