DISTRIBUIȚI
AFP

Preşedintele rus Vladimir Putin urmează să se întâlnească miercuri la Teheran cu omologul său iranian Hassan Rohani, vizită pe care guvernul iranian o consideră un semn clar al politicii SUA anti-Iran în regiune, relatează dpa, potrivit agerpres.

Preşedintele Rohani se va întâlni cu Vladimir Putin şi cu preşedintele azer Ilham Aliev pentru discuţii pe teme politice şi economice care, în opinia statului gazdă, vor arăta că aprobarea Statelor Unite nu este necesară pentru cooperarea regională.


Citeşte şi: Carles Puigdemont, convocat de justiţia spaniolă, rămâne deocamdată la Bruxelles (presă)

„Nimeni nu acordă atenţie retoricii SUA”, a declarat marţi ministrul de externe adjunct iranian Ebrahim Rahimpur.

Potrivit oficialului iranian, vizita lui Putin va include de asemenea discuţii în legătură cu cooperarea Iranului cu Rusia în conflictul din Siria. Ambele state sprijină guvernul lui Bashar al-Assad şi luptă împreună împotriva grupării teroriste Statul Islamic. Iranul şi Rusia susţin organizarea de noi alegeri în Siria, deşi cu participarea lui Al-Assad.

Rohani aşteaptă o aprobare clară a lui Putin pentru acordul nuclear încheiat în 2015, care obligă Iranul să-şi reducă programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Preşedintele american Donald Trump a refuzat să confirme dacă guvernul său va respecta acordul şi a ameninţat cu o poziţie mai dură faţă de Iran. De asemenea, el nu a respins posibilitatea anulării acordului.

Citeşte şi: Opt morţi în primul atac TERORIST comis la New York după 2001

În ceea ce priveşte partea economică, reuniunea de la Teheran va avea drept principal obiectiv „noi căi comerciale”, a declarat Ebrahim Rahimpur pentru agenţia Isna.

Iranul ar putea obţine acces la pieţele europene via Marea Neagră, în timp ce Rusia şi Azerbaidjanul ar putea ajunge pe pieţele arabe prin Golful Persic.