DISTRIBUIȚI

Discuţiile dintre Iran şi directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, au produs un „rezultat semnificativ”, a salutat Teheranul luni, în ajunul unui termen stabilit de Republica Islamică pentru a limita inspecţiile activităţilor nucleare iraniene dacă sancţiunile SUA sunt menţinute, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Discuţiile cu agenţia ONU „au condus la un rezultat diplomatic foarte semnificativ”, a declarat purtătorul de cuvânt al afacerilor externe, Saeed Khatibzadeh, într-o conferinţă de presă desfăşurată a doua zi după vizita la Teheran a directorului general al AIEA, Rafael Grossi, pe măsură ce se apropia aplicarea unei legi ce limitează inspecţiile.


Citește și: Numărul de infectări este în continuă scădere în New York

În încercarea de a ieşi din impasul actual, Iranul şi AIEA au anunţat duminică un acord „temporar” pentru menţinerea supravegherii activităţilor nucleare, deşi redusă, până când vor începe discuţiile diplomatice între părţile la acordul internaţional privind programul nuclear al Iranului încheiat în 2015 la Viena.

„S-a ajuns la anumite acorduri pentru continuarea verificărilor în cadrul garanţiilor” Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare (TNP), a adăugat luni Khatibzadeh, precizând că responsabilii iranieni ai programului nuclear au acţionat „în cadrul legii obligatorii a Parlamentului”.

Data limită de 21 februarie a fost decisă de Parlamentul iranian pentru a restricţiona anumite inspecţii ale AIEA asupra instalaţiilor non-nucleare, inclusiv situri militare suspecte, dacă Statele Unite nu ridică sancţiunile impuse în 2018 de către precedenta administraţie a lui Donald Trump după retragerea sa unilaterală din Acordul de la Viena.

Termenul limită a expirat duminică şi noile măsuri vor intra în vigoare marţi, a declarat un responsabil iranian.

„Implementarea voluntară a protocolului adiţional (la TNP) a fost suspendată”, în conformitate cu deciziile Parlamentului, a spus Khatibzadeh. „Camerele funcţionale vor rămâne deschise dar nicio imagine nu va fi transmisă către AIEA”, a adăugat el.

Potrivit Organizaţiei iraniene pentru energie atomică, imaginile vor fi eliminate dacă sancţiunile nu vor fi ridicate în termen de trei luni.

Citește și: TRAGEDIE aviatică în Mexic (VIDEO)! Cel puțin șase oameni au murit!

„Accesul va fi redus (…), dar vom putea menţine gradul necesar de supraveghere şi verificare”, a asigurat Grossi, la întoarcerea duminică la Viena după „consultări intense” la Teheran.

La rândul său, Iranul s-a referit la discuţii „fructuoase” puţin mai devreme, după întâlnirea directorului AIEA cu preşedintele Organizaţiei iraniene pentru energie atomică (OIEA), Ali Akbar Salehi, şi apoi cu ministrul de externe Mohammad Javad Zarif.