DISTRIBUIȚI
Mohammad Al-Issa, Secretary General of the Muslim World League and David Harris, CEO of the American Jewish Committee (AJC), visit the former Nazi German concentration and extermination camp Auschwitz I in Oswiecim, Poland, January 23, 2020. REUTERS/Kacper Pempel

Responsabili musulmani şi evrei au adus un omagiu joi victimelor Holocaustului, în cursul unei vizite comune apreciată ca „istorică” în fostul lagăr de exterminare nazist de la Auschwitz, cu câteva zile înainte de împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de către Armata Roşie la 27 ianaurie 1945, scrie AFP, potrivit agerpres.

Secretarul general al Ligii Islamice Mondiale (MWL), sauditul Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa, a subliniat că vizita la locul fostului lagăr de exterminare nazist a peste 60 de lideri religioşi sau de organizaţii veniţi din lumea întreagă este „o datorie sfântă şi o mare onoare”.


Citește și: SUA resping extrădarea Annei Sacoolas în UK

Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa a îngenuncheat în momentul în care a condus rugăciunea în apropierea Memorialului de la Auschwitz, dedicat celor peste un milion de persoane, majoritatea evrei, care au fost exterminate în acest lagăr.

David Harris, un responsabil al organizaţiei American Jewish Committee (AJC) cu sediul la New York care a organizat vizita, a subliniat că a fost prima delegaţie musulmană „având lideri cu rang atât de înalt care a vizitat vreodată Auschwitzul sau alt lagăr nazist al morţii”.

Citește și: ONU interzice folosirea WhatsApp

Vizita a avut loc înainte de ceremoniile organizate luni la Auschwitz cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la eliberarea acestuia.

Din cele şase milioane de evrei asasinaţi în cursul celui de-Al Doilea Război Mondial, un milion au fost omorâţi la Auschwitz-Birkenau, cei mai mulţi în camere de gazare.