DISTRIBUIȚI
AzerNews

Majoritatea membrilor Comisiei de Relaţii Externe din Senatul italian şi-au prezentat miercuri demisiile din comisie pentru a forţa demisia preşedintelui acesteia, Vito Petrocelli, acuzat că sprijină invazia rusă în Ucraina, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.  

Senatorul Petrocelli, membru al formaţiunii Mişcarea Cinci Stele (M5S), a stârnit o intensă polemică după ce a postat pe Twitter un mesaj cu ocazia zilei de 25 aprilie, când Italia sărbătoreşte eliberarea de sub nazism. În acel mesaj el a scris ”la liberaZione” (eliberarea), cu Z majusculă, însemnul regăsit pe vehiculele militare ruse în Ucraina.


Citește și : Solidaritatea în cadrul UE, esenţială pentru a ajuta Ucraina şi a pune capăt războiului

Prin urmare, liderul M5S, fostul premier Giuseppe Conte, a anunţat excluderea lui Vito Petrocelli din partid. ”Vito Petrocelli va fi dat afară din M5S. Acum efectuăm formalităţile de excludere. Ultimul său tweet este pur şi simplu ruşinos”, a declarat Giuseppe Conte.

Însă deşi urmează să fie exclus din partid, Petrocelli nu poate fi înlăturat la fel de uşor de la conducerea comisiei parlamentare pe care o conduce şi a anunţat de altfel că nici nu intenţionează să demisioneze, motiv pentru care ceilalţi membri ai comisiei au ales să demisioneze ei în încercarea de a-l forţa să părăsească postul.

Citește și : Ruşii trag cu rachete de pe submarinele din Marea Neagră şi avertizează din nou NATO: ‘Orice transport de arme reprezintă o ţintă!’

 

La finalul unei reuniuni a comisiei care s-a încheiat rapid după ce membrii ei au ieşit din sală, Vito Petrocelli a spus că se va adresa Tribunalului Constituţional. ”Demisia colegilor este decizia lor şi o mare responsabilitate (…) Dat fiind că suntem într-un climat de război, desigur că mulţi consideră legitim să elimine de la conducerea comisiei un periculos prorus putinist”, a declarat el.