DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Primarul la sfârşit de mandat al capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, fost campion mondial la box categoria grea, a declarat miercuri că a fost reales pentru nou mandat cu „peste 50%” din voturi în cadrul alegerilor municipale de duminică, însă Comisia electorală centrală (CEC) de la Kiev nici nu a confirmat şi nici nu a infirmat anunţul său, relatează France Presse, scrie agerpres.

„Acest rezultat este o mare onoare şi o mare responsabilitate pentru mine”, a afirmat pe pagina sa de Facebook Kliciko, aflat la conducerea primăriei Kievului de şase ani.


Citește și : Guvernul francez DIZOLVĂ o asociaţie musulmană

Creditându-se cu „peste 50% din sufragii”, el a salutat „un semn de încredere din partea kievenilor”. El personal nu a putut să se prezinte la vot, după ce fusese testat pozitiv pentru coronavirus sâmbătă.

Două sondaje realizate la ieşirea de la birourile de votare duminică îl creditau pe fostul boxer cu 46% – 48% din voturi, cu mult înaintea celor 19 rivali ai săi. O a doua rundă trebuie organizată dacă niciun candidat nu obţine mai mult de 50% din voturi.

Contactată de AFP, Comisia electorală de la Kiev nu a fost putut confirma şi nici infirma aceste informaţii, explicând că încă nu a primit originalele documentelor care stabilesc rezultatele votului.

Ucraina şi-a ales duminică primarii, consilierii municipali şi pe cei regionali. Totuşi, numărarea buletinelor de vot continuă, o noua lege electorală făcând ca procedura să fie foarte complicată.

În vârstă de 49 de ani, Kliciko a fost ales la conducerea primăriei Kievului în 2014, apoi reales în această funcţie un an mai târziu în urma unor alegeri anticipate. Potrivit unui sondaj publicat în septembrie, 60% din locuitorii Kievului erau mulţumiţi de primarul lor, faţă de 37% care s-au declarat „nemulţumiţi”.

Citește și : Mutare ŞOC în Asia! Americanii îşi deschid ambasadă în Maldive

Fostul boxer a reuşit să renoveze o parte considerabilă a infrastructurii învechite a capitalei ucrainene cu peste 3 milioane de locuitori. Conferinţele sale de presă despre situaţia locală privind COVID-19, organizate zilnic de la începutul pandemiei, au fost de asemenea apreciate.

Totuşi, mandatul lui Kliciko nu a fost scutit de scandaluri de corupţie. De asemenea, el este criticat pentru o atitudine laxă faţă de proiectele de construcţii haotice, în special în centrul istoric al Kievului, şi de înmulţirea blocajelor în trafic, care sufocă oraşul.