DISTRIBUIȚI
psmag.com

Justiţia peruană a înregistrat peste o mie de denunţuri de viol în şcoli în 2018, a relevat miercuri judecătoarea Janet Tello de la Curtea Supremă, în cadrul unui seminar despre protecţia copiilor şi adolescenţilor victime ale violenţei sexuale, transmite EFE, potrivit agerpres.

Aceasta a subliniat că, din cele 1.048 de plângeri la nivel naţional, în 712 cazuri agresorii au fost din rândul profesorilor sau al personalului administrativ al şcolilor, atât publice cât şi private.


Citeşte şi: The Times: Theresa May este aşteptată să demisioneze vineri

Tello a semnalat că în capitala Lima s-a înregistrat cel mai mare număr de denunţuri – 829, aceasta fiind urmată de regiunea nordică Piura, cu 100 de cazuri, Huanuco, în centru, cu 58 şi Amazonas – 56 şi Cajamarca – 54, tot în nordul ţării.

Judecătoarea, care a cules aceste date de pe „SiseVe”, platforma Ministerului Educaţiei contra violenţei sexuale, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la rata ridicată a violenţei sexuale la care sunt supuşi copiii şi adolescenţii.

Totodată, ea a arătat că minorii sunt de multe ori victime ale violului şi acasă, unde, în 90% din cazuri, agresorul este cineva din mediul familial apropiat sau chiar rudă directă.

Citeşte şi: Turcia se supune ordinelor venite de la Washington şi renunţă la petrolul iranian

„Agresorii sunt în majoritatea cazurilor bărbaţi: taţi, taţi vitregi, concubini, fraţi mai mari, unchi (…) şi de multe ori sunt protejaţi de mama victimei. De aceea este atât de dificilă urmărirea penală, pentru că cei care ar trebui să protejeze sunt cei care iniţiază ciclul violenţei”, a explicat Tello.

Judecătoarea a adăugat că acesta este şi motivul pentru care multe dintre victime denunţă abuzurile sexuale la care au fost supuse atunci când au 14 sau 15 ani, în ciuda faptului că violenţele au început când aveau 9 sau 10 ani.