DISTRIBUIȚI
REUTERS

Între poliţia israeliană şi palestinieni îndoliaţi strânşi în jurul sicriului lui Shireen Abu Akleh, fostă reporteră a postului Al-Jazeera, au avut loc ciocniri vineri în debutul procesiunii funerare la Ierusalim, relatează Reuters, potrivit agerpres

Poliţişti israelieni mascaţi s-au ciocnit cu zeci de palestinieni care fluturau steaguri şi cântau în curtea spitalului Sfântul Iosif din Ierusalimul de Est anexat, potrivit imaginilor televizate.


Citește și : Noul comandant al forţelor americane din Orientul Mijlociu primeşte semnale de îngrijorare privind angajamentul SUA

Scenele de violenţă au scos în evidenţă furia în creştere după omorârea jurnalistei palestiniano-americane Abu Akleh, al cărei deces riscă să inflameze şi mai mult conflictul deja existent.

Abu Akleh, care acoperea jurnalistic situaţia din teritoriile palestiniene şi Orientul Mijlociu de peste două decenii, a fost împuşcată mortal în cap în timp ce relata miercuri despre un raid israelian în Cisiordania ocupată. Ea purta o vestă antiglonţ pe care scria ‘Presă’ şi o cască de reporter.

Autorităţile palestiniene au descris moartea sa drept un asasinat al forţelor israeliene. Guvernul israelian a indicat iniţial spre un tir palestinian, dar oficiali au spus de asemenea că nu exclud ca jurnalista să fi fost ucisă de un foc israelian.

Vineri, după incidentele de la spital, sicriul a fost aşezat într-un autovehicul care s-a îndreptat spre Basilica Bunei Vestiri din Oraşul Vechi de la Ierusalim, unde ceremonia a continuat în linişte.

Citește și : Aderarea Suediei la NATO va avea un efect stabilizator

Armata israeliană a indicat vineri că ancheta preliminară ‘a concluzionat că nu este posibil să se determine fără echivoc sursa tirului care a lovit-o şi ucis-o pe Shireen Abu Akleh’.

Forţele israeliene au reluat vineri raidurile la periferiile oraşului Jenin, unde a fost ucisă Abu Akleh. Potrivit Ministerului Sănătăţii palestinian, cel puţin 13 persoane au fost rănite. Armata a transmis că un poliţist israelian a decedat după ce a fost rănit grav într-o operaţiune ‘antiteroristă’.