DISTRIBUIȚI

Justiţia franceză a achitat miercuri trei inculpaţi şi a condamnat alţi patru pentru omucidere şi rănire neintenţionată la pedepse de până la 2 ani de închisoare cu suspendare după prăbuşirea scenei pe care trebuia să aibă loc un concert al cântăreţei Madonna, în 2009, la Marsilia, informează AFP, potrivit agerpres.

La data de 16 iulie 2009, structura scenei de pe peluza stadionului Vélodrome al Olympique de Marseille pe care urma să urce, trei zile mai târziu, Madonna s-a prăbuşit ca un castel din cărţi de joc, provocând decesul a două persoane, Charles Criscenzo, un francez de 52 de ani, şi Charles Prow, un englez de 23 de ani. Alţi opt lucrători au fost răniţi, dintre care unul s-a sinucis doi ani mai târziu.


Citește și: SEISM puternic în Grecia 

După patru luni de deliberare, tribunalul corecţional din Marsilia a pronunţat cea mai dură sentinţă împotriva lui Jacqueline Bitton, alias Jackie Lombard, de 73 de ani, care ocupa la acel moment funcţia de preşedintă al Live Nation France, filiala franceză a gigantului american specializat în organizarea concertelor. Ea a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, o amendă de 20.000 de euro şi interdicţia de a-şi exercita profesia timp de doi ani.

Tim Norman, în vârstă de 65 de ani, patronul ESG, compania britanică proprietară a scenei şi răspunzătoare de montajul acesteia, a fost condamnat la doi ani cu suspendare şi la plata unei amenzi de 15.000 de euro.

Ceilalţi doi inculpaţi condamnaţi sunt Mathieu Anton, de 43 de ani, manager al Tours Concept France, compania responsabilă de asistarea ESG şi pentru care lucrau nouă din cele zece victime, şi britanicul Scott Seaton, de 50 de ani, şeful echipei recrutate de ESG pentru această lucrare. Aceştia au fost condamnaţi la 18 luni, respectiv un an de închisoare, cu suspendare în cazul ambilor. Mathieu Anton va trebui, de asemenea, să achite o amendă de 10.000 de euro.

Citește și: Numărul de infectări cu coronavirus înregistrează o scădere semnficativă

Cei trei inculpaţi achitaţi miercuri sunt ceilalţi doi directori ai ESG implicaţi, Steve Richards şi Jeffrey Burke, precum şi Gérard Billia, la acel moment manager al Mediaco, compania din Marsilia deţinătoare a macaralei implicate în accident.

Printre companiile trase la răspundere, Live Nation France şi Tours Concept France au fost condamnate la plata unor amenzi de 150.000 de euro, respectiv 50.000 de euro.

Madonna, în vârstă de 50 de ani la acea vreme, nu a răspuns la convocarea judecătorului de instrucţie, explicând că nu a fost implicată în aspectul tehnic al asamblării scenei şi nu solicitase ca aceasta să fie montată mai repede. Artista a prezentat condoleanţe familiilor victimelor.