DISTRIBUIȚI
aawsat.com

Coaliţia condusă de Arabia Saudită care sprijină guvernul yemenit împotriva rebelilor houthi în conflictul din Yemen a anunţat marţi seară încetarea operaţiunilor militare de miercuri dimineaţă şi pentru luna de post a Ramadanului, notează AFP, potrivit agerpres.

„Coaliţia anunţă prin prezenta încetarea operaţiunilor militare din Yemen cu începere de la ora 06.00 (03.00 GMT) miercuri, 30 martie 2022”, se arată într-un comunicat transmis de agenţia de presă saudită.


Citeşte şi: Trump îi cere lui Putin să scoată la iveală ‘dosarul’ lui Hunter Biden – Black News

Această încetare a focului este menită să ofere „condiţiile propice necesare pentru succesul consultărilor (yemenite) şi un mediu favorabil pentru luna sfântă a Ramadanului cu scopul de a face pace şi a realiza securitatea şi stabilitatea în Yemen”, a adăugat comandamentul coaliţiei în comunicatul său.

Rebelii houthi, după ce vineri au efectuat 16 atacuri împotriva regatului saudit, au anunţat sâmbătă un armistiţiu unilateral de trei zile.

Insurgenţii, susţinuţi de Iran, au propus ca armistiţiul să devină „permanent” dacă Riadul ridică „blocada” asupra Yemenului, pune capăt atacurilor aeriene şi îşi retrage „forţele” din ţara aflată în război din 2014.

Marţi dimineaţă, Riadul a spus că aşteaptă „măsuri serioase” din partea rebelilor yemeniţi houthi, în special un schimb de prizonieri, înainte de a decide un armistiţiu.

Insurgenţii anunţaseră duminică seară un acord pentru eliberarea a 1.400 de prizonieri deţinuţi de guvern împotriva a 823 deţinuţi de houthi, printre care 16 saudiţi, trei sudanezi şi fratele preşedintelui yemenit Abdrabbuh Mansur Hadi.

„S-a ajuns la un acord de schimb de prizonieri prin intermediul Naţiunilor Unite”, a scris pe Twitter reprezentantul rebelilor, Abdul Qader al-Murtada.

Citeşte şi: Globalizarea și-a urmat cursul regretabil. Trebuie să găsim un nou model

Responsabil de acest dosar din partea guvernamentală, Hadi Haig, a precizat, însă, pe Twitter că acordul este „încă în studiu”.

Ultimul schimb de prizonieri a permis eliberarea a peste o mie de persoane în octombrie 2020.

Riadul găzduieşte discuţii miercuri sub egida Consiliului de Cooperare al Golfului, care reuneşte şase ţări, dar fără participarea rebelilor houthi care au refuzat să meargă pe teritoriul „inamic”.