DISTRIBUIȚI
bbc

Fosta vilă din Malta a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Villa Guardamangia, a fost scoasă la vânzare pentru circa 6 milioane de lire sterline, informează BBC, potrivit agerpres.

Vila, situată la periferia capitalei Valletta, este singurul loc din afara Regatului Unit pe care suverana l-a numit vreodată „acasă”.


Citeşte şi: SUA au cerut OFICIAL autorităților britanice extrădarea lui Julian Assange

Regina a locuit în această reşedinţă între anii 1949 şi 1951, în primii ani ai căsătoriei cu prinţul Philip, care era staţionat în Malta ca ofiţer naval. De atunci, clădirea s-a deteriorat.

În prezent, ea este scoasă la vânzare de către o agenţie imobiliară de lux, sub descrierea de „o uimitoare proprietate în stil Palazzo, de mari dimensiuni … cu o mare valoare istorică”.

Potrivit prezentării, proprietatea de 1.560 de metri pătraţi, construită în jurul anului 1900, se mândreşte cu „numeroase elemente arhitecturale autentice”, dar şi cu încăperi cu tavane înalte, grajduri şi cu „diferite zone pentru oaspeţi /servitori”.

Regina şi soţul ei locuiau în vilă înainte de încoronarea sa, la momentul respectiv casa fiind închiriată de unchiul prinţului Philip.

Citeşte şi: Shinzo Abe ajunge la Teheran, fiind primul premier nipon care vizitează Iranul în ultimii 41 de ani

Elisabeta a II-a are amintiri frumoase despre perioada petrecută pe insula mediteraneană, ca soţie de ofiţer naval.

„Vizitarea Maltei a fost întotdeauna foarte specială pentru mine. Îmi amintesc zilele fericite petrecute aici cu prinţul Philip la începutul căsătoriei”, a declarat regina în timpul unei vizite în această ţară în 2015.

În ultimii ani, vila a fost în centrul unor dispute, pe fondul apelurilor de a reda clădirii – azi dărăpănate – gloria sa de odinioară. Unii sunt de părere că guvernul ar trebui să achiziţioneze şi să renoveze vila, în timp ce alţii susţin că proprietarii privaţi ar trebui să decidă soarta acesteia.