DISTRIBUIȚI

Eurodeputatul lituanian Viktor Uspaskich a fost exclus, miercuri, din grupul politic Renew Europe după ce i-a numit ”perverşi” şi ”anormali” pe homosexuali şi transsexuali, informează politico.eu, potrivit agerpres.

”Nu este loc pentru homofobie în familia Renew Europe’, a susţinut liderul grupului europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloş, într-o declaraţie.


Citește și: Coronavirusul MUTANT face prăpăd în Portugalia

”Ca familie politică, suntem profund angajaţi faţă de apărarea şi extinderea drepturilor persoanelor LGBTI+. Comentariile domnului Uspaskich sunt incompatibile cu valorile pe care le îndrăgim şi (acele comentarii) îl plasează în afara familiei noastre”, a spus Cioloş.

Într-un video postat pe Facebook la 10 ianuarie, Uspaskich – care este lider al Partidului Muncii lituanian – afirmă că în unele ţări europene este ”periculos” să fii ”un reprezentant al unei orientări naturale”.

”Mă refer exact la perverşi, anormali – viaţa, soarta le-a dat o astfel de viaţă, nu este vina lor că în haine de bărbat ei se simt ca femeile, majoritatea oamenilor nu îşi fac singuri reclamă”, a scris printre altele Viktor Uspaskich.

După ce eurodeputaţi atât din Renew Europe, cât şi din alte grupuri politice şi-au exprimat îngrijorarea legată de comentariile lui Uspaskich, acesta a prezentat scuze, dar a precizat că afirmaţia i-a fost scoasă din context.

Citește și: UE salută revenirea SUA în Acordul de la Paris

Totuşi, miercuri grupul Renew Europe a votat pentru excluderea lui Viktor Uspaskich. ”În urma unei proceduri disciplinare interne, încheiată prin vot în şedinţa din această seară a grupului Renew Europe, Viktor Uspaskich a fost exclus, cu efect imediat”, a declarat Dacian Cioloş.

Într-un e-mail datat 13 ianuarie şi adresat colegilor săi, politicianul lituanian menţionează că doreşte să le prezinte scuze ”pentru stresul şi durerea cauzate de informaţii părtinitoare luate din discursul” său. El a adăugat că ”limba lituaniană” nu este limba sa maternă şi în aceste condiţii atunci când vorbeşte în cadru informal ”poate face greşeli”, subliniind că ”nu s-a gândit sau nu s-a referit la gay, lesbiene şi alte persoane din comunitatea LGBT’.