DISTRIBUIȚI
Dawn

Premierul ungar Viktor Orban a pledat luni pentru ‘construirea unei ţări unde oamenii să se poată întoarce mereu, unde munca şi cei care muncesc sunt respectaţi, unde tinerii pot stăpâni o profesie utilă sau obţine un titlu util’, relatează MTI, potrivit agerpres.

Guvernul ungar a semnat un acord în acest scop cu Camera de comerţ şi industrie a Ungariei şi va semna unul şi pentru următorii patru ani, a precizat Orban, în deschiderea unui festival dedicat tinerilor implicaţi în programe de pregătire vocaţională.


Citeşte şi: Un candidat la alegerile prezidenţiale din Mexic cere ‘să li se taie mâinile’ hoţilor

„Ungurii au fost nevoiţi întotdeauna să se lupte pentru tot – pentru propriii profesionişti, pentru tineretul lor şi chiar pentru viitor”, a comentat premierul ungar, explicând că Europa de azi este „alcătuită într-un fel” care le permite ţărilor bogate „cu o istorie mai norocoasă” să atragă tinerii talentaţi din alte ţări” şi avertizându-i pe tinerii prezenţi că „şi angajatori din alte ţări au pus ochii” pe ei.

Potrivit lui Orban, Ungaria poate răspunde în două feluri la „fuga creierelor”. „Pe de o parte, putem fi mândri că tineretul Ungariei îşi poate demonstra capacităţile oriunde în lume, pe de altă parte putem construi o Ungarie unde tinerii au acces la locuri de muncă, salarii decente, siguranţă şi posibilitatea de a avea propriul cămin”, a spus el, menţionând că la recentul scrutin legislativ alegătorii au arătat că „Ungaria trebuie să rămână ungară”.

„Toate ţările devin într-un final asemenea tinerilor lor, iar noi, ungurii, vrem o ţară competitivă, care poate concura cu succes oriunde pe scena mondială”, a mai afirmat premierul ungar, care a insistat că formarea de tineri cu cunoştinţe competitive pe piaţă este în interesul naţional al Ungariei.

Şeful Camerei de comerţ şi industrie ungare, Laszlo Parragh, a remarcat în acest context că 67% dintre companiile din Ungaria afirmă că se confruntă cu o penurie de lucrători calificaţi şi a subliniat că „trebuie întărită capacitatea de a contribui la prosperitatea naţiunii”.

Citeşte şi: ‘CAVIARgate’, scandalul de corupţie care dă peste cap APCE