DISTRIBUIȚI

Premierul ungar Viktor Orban a declarat joi că ar dori să vadă partidele anti-imigraţie obţinând majoritatea în alegerile pentru Parlamentul European din acest an, ceea ce, în opinia sa, ar putea conduce la schimbări similare în executivul UE, relatează Reuters şi MTI, potrivit agerpres.

Ungaria doreşte în primul rând să vadă o majoritate anti-imigraţie în Parlamentul European, apoi în Comisia Europeană, şi mai târziu, în condiţiile în care alegerile naţionale schimbă peisajul politic al continentului, în Consiliul European, unde liderii naţionali iau cele mai importante decizii pentru UE, a declarat Orban într-o conferinţă de presă.


Citeşte şi: Poliţia mexicană a descoperit 20 de cadavre, majoritatea carbonizate

Şeful guvernului ungar a declarat că alegerile europarlamentare din luna mai vor fi unele „istorice”, pentru că europenii vor ajunge în sfârşit să aibă un cuvânt de spus în problema migraţiei. Până în prezent Ungaria a fost singurul stat membru UE care a dat şansa cetăţenilor să-şi exprime opiniile cu privire la migraţie, a mai spus el.

Orban a adăugat că scopul formaţiunii sale Fidesz pentru aceste alegeri este „să fie cel mai de succes partid” din Europa şi din grupul Partidul Popular European (PPE).

Premierul ungar Viktor Orban, ostil primirii de migranţi, care ameninţă, în opinia sa, cu „disoluţia” identitatea ungară şi europeană, a dispus ridicarea în 2015 a unui gard de sârmă ghimpată de câteva sute de kilometri la graniţa cu Serbia şi Croaţia, pentru a contracara intrările de refugiaţi din războaiele din Orientul Mijlociu. Totodată, Ungaria a adoptat una din cele mai restrictive legislaţii din Europa cu privire la migranţi.

Citeşte şi: Bărbatul, care ‘a plantat’ colete suspecte la ambasadele din Australia, a fost arestat

Viktor Orban s-a opus de asemenea planului de distribuire a refugiaţilor adoptat de Uniunea Europeană, iar în 2016 a organizat un referendum la care răspunsul „nu” dat primirii de migranţi a avut câştig de cauză. Participarea insuficientă la consultarea populară nu a permis însă validarea acestui rezultat.

Comisia Europeană a lansat mai multe proceduri de infringement împotriva Ungariei, în special pentru nerespectarea legislaţiei europene în materie de azil şi pentru legea care permite urmărirea penală a celor care îi ajută pe migranţi.