DISTRIBUIȚI
mti

Prim-ministrul ungar Viktor Orban, care blochează adoptarea unui embargou al Uniunii Europene asupra petrolului din Rusia, a apreciat ca ‘foarte improbabil’ un acord pe această temă în zilele următoare, transmite AFP, potrivit agerpres.  

Într-o scrisoare trimisă luni preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, liderul ungar mai afirmă că ar fi ‘contraproductiv’ să se ia în discuţie acest al şaselea pachet de sancţiuni la summitul UE din 30 şi 31 mai ‘în absenţa unui consens’.


Citește și : Volodimir Zelenski intră în topul celor mai influente personalităţi din lume

Ungaria, aflată în prezent în discuţii cu Comisia Europeană, ‘nu este în poziţia de a accepta al şaselea pachet de sancţiuni atât timp cât negocierile nu vor fi ajuns la rezolvarea tuturor problemelor în suspensie’, a scris Orban, subliniind că ‘soluţiile trebuie să preceadă sancţiunile’.

‘Dată fiind gravitatea problemelor încă deschise, este foarte improbabil ca o soluţie completă să poată fi găsită înaintea summitului extraordinar’ al UE, apreciază Orban.

‘Sunt convins că a discuta despre sancţiuni la nivelul liderilor în absenţa unui consens ar fi contraproductiv. Aceasta nu ar face decât să evidenţieze diviziunile noastre interne, fără a oferi o şansă realistă de rezolvare a divergenţelor’, adaugă liderul ungar, propunând ca ‘această chestiune să nu fie examinată’ la summit.

‘Păstrarea unităţii Uniunii Europene trebuie să rămână prioritatea noastră’, concluzionează Orban în scrisoare.

Ţară fără acces la mare, Ungaria rămâne dependentă de petrolul livrat de Rusia prin oleoductul Drujba.

În acest context, Orban subliniază că embargoul propus ‘ar cauza imediat serioase perturbări de aprovizionare în Ungaria’ şi ar duce la creşterea preţurilor cu ‘circa 55-60%’.

El mai arată că ţara sa rămâne ‘puternic dependentă de importurile de energie din Rusia’, chiar dacă ‘partea Rusiei în importurile de petrol a trecut de la peste 90% în 2010 la 64% în 2021′.

Şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, estimase săptămâna trecută la ’15-18 miliarde de euro’ costul opririi achiziţiilor de petrol din Rusia, explicându-şi astfel cererea de exceptare a aprovizionărilor prin oleoduct de la proiectul de embargou petrolier al UE.

Budapesta consideră insuficientă propunerea de acordare a unei derogări de doi ani oferită Ungariei, Slovaciei şi Cehiei pentru a pune în aplicare embargoul petrolier.

Ungaria a cerut o exceptare de cel puţin patru ani şi finanţări europene de aproape 800 milioane de euro pentru a-şi adapta rafinăriile şi a majora capacitatea oleductului Adrian care vine din Croaţia.

Citește și : Dmitri Rogozin propune denumiri ruseşti pentru insulele Kurile

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marţi la CNN că speră că un acord privind embargoul petrolier este o chestiune de ‘zile’.

‘Ceea ce încercăm să facem este să găsim soluţii pentru unul sau două state care sunt enclave, care nu pot aşadar să primească petrol pe mare şi care au nevoie de alternative în materie de oleoducte şi de rafinării’, a explicat ea.