DISTRIBUIȚI
GeoPol Intelligence

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, consideră că Uniunea Europeană nu ar trebui să „pedepsească” Marea Britanie pentru Brexit, scrie Politico, potrivit news.ro .

„Sunt foarte pozitiv… nu-mi place să… să pedepsesc britanicii doar pentru că au decis să plece”, a declarat Orban în faţa reporterilor în timp ce se îndrepta spre o întâlnire neoficială a liderilor UE pe tema Brexitului.


Citește și : Brexit: Marea Britanie cere Uniunii Europene planuri de urgenţă pentru eventualitatea lipsei unui acord

„Este o naţiune grozavă, aşa că ar trebui să avem o abordare corectă pentru a ajunge la un acord bun”, a declarat el.

Orban a adăugat că unii din UE doresc să pedepsească Londra pentru decizia sa de a părăsi blocul european, dar „sunt alţii, cum ar fi Ungaria, cărora nu le place această abordare şi ar dori un Brexit corect.”

El l-a lăudat apoi pe negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, „pentru că face o treabă foarte bună.”

În timp ce vorbea cu reporterii, Orban a fost întrerupt de preşedintele francez, Emmanuel Macron, care a venit la el pentru a-i strânge mâna. Cei doi sunt liderii a două mişcări opuse în vederea alegerilor europarlamentare din 2019, Orban fiind liderul populiştilor iar Macron al liberalilor.

Citește și : Brexit/Theresa May: În lipsa unui acord acceptabil pentru Marea Britanie, atunci ne vom pregăti pentru un ‘no deal’

Predecesorul lui Macron, Francois Hollande, a declarat că după Brexit, „ar trebui să existe „un risc, trebuie plătit un preţ” pentru părăsirea UE.

Parisul s-a distanţat de această abordare, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Benjamin Griveaux, declarând: „Nu este niciodată ceva bun, nu ar trebui niciodată să umileşti sau să pedepseşti.”