DISTRIBUIȚI
The American Interest

Premierul ungar Viktor Orban şi-a manifestat marţi speranţa că Donald Trump va fi reales pe 3 noiembrie preşedinte al SUA, într-o declaraţie făcută la ceremonia de decorare a ambasadorului SUA la Budapesta aflat la final de mandat, David B. Cornstein, cu Ordinul de Merit al Ungariei, potrivit agenţiilor MTI şi EFE, scrie agerpres

”Ţinem degetele încrucişate pentru victoria lui Trump”, a spus Viktor Orban, care a apreciat în intervenţia sa că totul s-a schimbat în relaţiile dintre Budapesta şi Washington după alegerea lui Trump cu patru ani în urmă şi numirea ambasadorului Cornstein.


Citește și : Michael Bloomberg bagă o avere în ultima săptămână de campanie a lui Joe Biden

De atunci, Statele Unite au arătat o abordare deschisă, onestă şi prietenească faţă de Ungaria şi, ”datorită ambasadorului Cornstein, relaţiile ungaro-americane şi-au recăpătat strălucirea de altădată”, potrivit lui Viktor Orban. Cele două ţări au dezvoltat o cooperare extinsă în diplomaţie şi afacerile externe, iar Statele Unite ajută Ungaria ca prieten şi Ungaria acţionează ca prieten al SUA în politica internaţională, explică premierul ungar.

El i-a mulţumit ambasadorului Cornstein pentru că i-a eclipsat pe ”cei care au un interes să genereze tensiuni între SUA şi Ungaria”. ”Ambasadorul îi cunoaşte bine pe unguri, el înţelege ceea ce noi credem despre Europa Centrală, despre UE şi SUA şi de ce, şi ştie cheia către inimile lor”, a continuat Viktor Orban.

Mulţumind pentru distincţia primită, ambasadorul Cornstein, în vârstă de 82 de ani, l-a descris pe premierul ungar drept un prieten şi un partener, adăugând că relaţiile dintre acesta şi Trump sunt foarte bune.

Citește și : Angela Merkel deplânge indisciplina germanilor în faţa pandemiei

Viktor Orban a fost în 2016 singurul şef de guvern din UE care şi-a manifestat explicit sprijinul pentru Donald Trump în confruntarea de atunci cu Hillary Clinton.

Tot marţi, premierul ungar a felicitat Washingtonul pentru numirea judecătoarei conservatoare Amy Coney Barrett la Curtea Supremă a SUA, Viktor Orban apreciind că ”Trump a salvat astfel America conservatoare şi s-a aşezat în rândul celor mai măreţi preşedinţi americani”.