DISTRIBUIȚI
Reuters

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a estimat vineri că numărul de pacienţi cu coronavirus spitalizaţi în ţara sa ar putea creşte rapid de la circa 6800 în prezent la 15.000 – 20.000, ceea ce ar crea o mare presiune asupra sistemului sanitar în săptămânile următoare, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Premierul a declarat postului public de radio că „vor fi suficiente paturi (de spital – n. red.) şi ventilatoare, dar „vom observa creştere a presiunii asupra spitalelor”.


Citeşte şi: Vaticanul vrea SĂ DESCHIDĂ catacomba Commodilla

Conform declaraţiilor lui, campania de vaccinare anti-COVID-19 din Ungaria se accelerează. Vineri bilanţul vaccinărilor cu minimum o doză ajunsese la 862.000. Până în primele zile din aprilie ar urma să primească cel puţin câte o doză de vaccin 2,4 milioane de oameni, iar până în mai – 4,7 milioane, dintr-o populaţie de aproape 10 milioane.

Guvernul de la Budapesta a anunţat joi alte interdicţii de circulaţie pentru oprirea celui de-al treilea val al epidemiei de COVID-19. Orban a afirmat că măsurile sunt necesare pentru a evita „o tragedie”. Printre altele, de luni până în 22 martie toate magazinele din Ungaria, cu excepţia celor alimentare şi a farmaciilor, vor fi închise; toate serviciile, cu excepţia asistenţei medicale private, vor fi suspendate; şcolile primare vor fi închise. O interdicţie a deplasărilor pe timp de noapte este în vigoare de la jumătatea lui noiembrie, când au fost de asemenea închise restaurantele şi hotelurile şi s-a trecut la învăţământul online în toate liceele.

Citeşte şi: Avertismentele de tsunami de pe coastele Pacificului au fost ridicate

Săptămâna trecută, Ungaria a fost prima ţară din Uniunea Europeană unde a început administrarea vaccinului chinezesc Sinopharm; produsul rusesc Sputnik era deja în uz. Niciunul dintre aceste două vaccinuri nu au fost deocamdată aprobate la nivelul UE. În paralel, se administrează şi vaccinurile omologate, Pfizer, Moderna şi AstraZeneca.