DISTRIBUIȚI

Vicepremierul italian Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga, urmează să-l primească marţi la Milano pe premierul ungar Viktor Orban, întrevedere care nu este pe placul lui Luigi Di Maio, alt vicepremier al guvernului italian, informează luni AFP, potrivit agerpres.

„Ungaria lui Orban construieşte garduri de sârmă ghimpată şi refuză repartizarea migranţilor. În ceea ce mă priveşte, (cred că) ţările care refuză repartizarea nu au dreptul la finanţări europene”, a declarat Di Maio, lider al Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem), într-un interviu publicat luni în cotidianul La Stampa.


Citește și: Armata americană a investit un miliard de dolari în baza aeriană din Câmpia Turzii. Aici vor fi amplasate arme de ultimă generație

Atât Italia, cât şi Ungaria au anunţat această întrevedere, însă niciuna dintre cele două ţări nu au oferit vreo motivaţie.

Salvini, care este şi ministrul de interne al Italiei, este adeptul aceleiaşi linii dure faţă de migranţi ca şi şeful executivului naţional-conservator al Ungariei, Viktor Orban, care pledează pentru „închiderea frontierelor” UE în faţa „celor care aduc răul”.

„Orban este foarte diferit de noi şi trebuie să subliniem acest lucru. Premierul ungar reprezintă o forţă de dreapta, în timp ce M5S nu este nici de dreapta, nici de stânga”, a adăugat Di Maio, care încearcă să ţină în frâu aripa de stânga a mişcării sale, nemulţumită de alinierea la politica lui Salvini.

Citește și: SUA: Atac armat la Jacksonville. Mai multe persoane au murit

Liderii celor două grupuri parlamentare ale M5S, în Senat şi în Camera Deputaţilor, au subliniat, de altfel, că întrevederea dintre Salvini şi Orban „este doar şi exclusiv politică, nu instituţională şi guvernamentală”.

O manifestaţie a simpatizanţilor stângii este prevăzută pentru marţi după-amiaza la Milano, cu ocazia întrevederii între cei doi oficiali.