DISTRIBUIȚI
Dawn

Premierul ungar Viktor Orban a fost reales duminică, la Congresul Fidesz, preşedinte al acestui partid, el primind un vot unanim din partea celor 1.358 de delegaţi, informează agenţia MTI. 

Al 27-lea Congres al Fidesz s-a desfăşurat în perspectiva alegerilor legislative din primăvara anului viitor, la care acest partid conservator este considerat favorit. ‘Caracterul particular al Fidesz este că niciodată nu se mulţumeşte doar cu câştigarea unor alegeri; noi dorim mult mai mult (…). Dorim să vedem cum poate întreaga naţiune, cum pot toţi ungurii, să câştige în urma acestor alegeri’, a spus Orban.


El a enunţat în intervenţia sa cele trei priorităţi pe care şi le-a stabilit, respectiv consolidarea rezultatelor din ultimii şapte ani, consolidarea fundaţiei ideologice şi spirituale a partidului şi apărarea viitorului Ungariei în actualul context european.

Referindu-se la acest ultim aspect, preşedintele Consiliului Naţional al Fidesz şi totodată preşedinte al parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, a susţinut că trebuie ‘apărate cultura, credinţa, limba, identitatea, suveranitatea Ungariei’ în faţa unor politici promovate de la Bruxelles şi de unele state vest-europene, cum ar fi cea privind migraţia.

Din acest motiv, Laszlo Kover a apreciat că scrutinul de anul viitor va avea o ‘semnificaţie europeană’. În opinia sa, astăzi Europa este ‘scena unei bătălii pentru dominaţie globală, dusă cu arme politice, economice şi ideologice, în care Ungaria a rămas una dintre ultimele redute ale normalităţii’.

La rândul său, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a afirmat că Ungaria are o politica externă independentă, care dă prioritate protejării intereselor naţionale şi a valorilor creştine, el calificând drept ‘alarmant’ faptul că statele vest-europene au adoptat o serie de hotărâri care încurajează valul migrator din afara Europei.

Referindu-se la dezbaterea despre viitorul Uniunii Europene, Szijjarto a spus că ‘aceia care vor să creeze Statele Unite ale Europei doresc dispariţia Europei şi a statelor naţiune’. El a apreciat de asemenea că singurele răspunsuri eficiente în faţa crizelor europene au fost date în ultimii ani mai mult de statele naţionale decât de Bruxelles.