DISTRIBUIȚI
Foreign Policy

Prim-ministrul ungar Viktor Orban l-a felicitat miercuri pe Joe Biden, la inaugurarea acestuia ca preşedinte al SUA, a declarat şeful biroului de presă al guvernului de la Budapesta, Bertalan Havasi, potrivit agenţiei MTI, scrie agerpres.  

În scrisoarea sa de felicitare, Viktor Orban a menţionat că ultimii patru ani au demonstrat potenţialul cooperării prieteneşti şi reciproc benefice între Ungaria şi SUA, iar această perioadă a deschis noi perspective în relaţiile bilaterale între Washington şi Budapesta în domeniile securităţii, politicii energetice şi economiei, a spus Havasi.


Citește și : Donald Trump a plecat pentru ULTIMA DATĂ de la Casa Albă

De asemenea, Viktor Orban l-a asigurat pe Joe Biden cu privire la angajamentul continuu al Ungariei pentru consolidarea legăturilor bilaterale pe baza înţelegerii şi respectului reciproc.

Şeful executivului de la Budapesta a mai menţionat că Ungaria doreşte să consolideze alianţa sa cu SUA în cadrul NATO, precum şi angajamentul de a lupta împotriva terorismului şi efortul comun al celor două ţări de a securiza surse alternative de energie pentru Europa Centrală.

Viktor Orban i-a urat lui Joe Biden succes şi sănătate în mandatul său de preşedinte al SUA, potrivit declaraţiei lui Bertalan Havasi.

Premierul ungar l-a susţinut deschis anul trecut la alegerile prezidenţiale din SUA pe preşedintele republican Donald Trump, adversarul lui Joe Biden. Viktor Orban s-a declarat atunci convins că Trump, cu care Ungaria a avut ”o relaţie excepţional de bună”, va obţine al doilea mandat prezidenţial, ceea ce nu s-a întâmplat.

Citește și : Franța vrea controale sanitare la frontierele din interiorul UE

În campania electorală de dinaintea alegerilor prezidenţiale Biden i-a reproşat lui Trump, referindu-se la Ungaria, că i-a „îmbrăţişat pe toţi bandiţii din lume”.

Şi la precedentul scrutin prezidenţial american, în 2016, Viktor Orban a fost primul responsabil european care a susţinut candidatura lui Donald Trump. Ulterior, în cursul unei vizite a lui Viktor Orban la Washington, Trump l-a prezentat pe oaspetele său drept un lider „respectat în toată Europa”.