DISTRIBUIȚI
mti

Premierul ungar Viktor Orban a făcut apel joi la o nouă alianţă a partidelor de dreapta în Europa după ce Fidesz, formaţiunea sa naţionalistă, s-a retras din cel mai mare grup politic din Parlamentul European, Partidul Popular European (PPE), relatează DPA, potrivit agerpres.

„Acum sarcina este de a construi dreapta democrată europeană fără PPE”, a scris Orban pe pagina sa de Facebook. „PPE a devenit în cele din urmă un apendice al stângii europene”, a adăugat el.


Citește și : Suedia recomandă vaccinul AstraZeneca şi pentru oamenii în vârstă

Noua alianţă de dreapta europeană luată în considerare de Orban le va oferi un spaţiu comun „tuturor cetăţenilor europeni care nu vor migranţi, multiculturalism, care nu sunt dependenţi de mania LGBT, care protejează tradiţiile creştine şi respectă suveranitatea naţională”, a mai scris el joi pe Facebook.

Disputa dintre conducerea PPE şi Fidesz durează de mai mulţi ani şi s-a acutizat prin insulte adresate fostului preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, membru al PPE.

Politicile lui Orban, care au inclus măsuri restrictive privind azilul şi o lege privind organizaţiile neguvernamentale, au făcut ca guvernul său conservator să intre în conflict cu alte partide din PPE, dar şi cu Comisia Europeană. El însuşi a acuzat PPE că s-a îndepărtat prea mult de valorile sale conservatoare.

Apartenenţa Fidesz la PPE a fost suspendată în 2019, iar cei 12 eurodeputaţi ai săi au părăsit miercuri grupul.

Citește și : UE ar trebui să-şi vaccineze toţi cetăţenii până la sfârşitul verii