DISTRIBUIȚI
mti

Premierul ungar Viktor Orban a lăsat de înţeles vineri că Budapesta ar putea ignora decizia din această săptămână a Curţii de Justiţie a UE (CJUE) conform căreia zonele sale de tranzit pentru migranţi ar încălca legislaţia UE, relatează DPA, potrivit agerpres.

Decizia de joi a Curţii Europene de Justiţie încearcă să forţeze statele membre ale UE să primească migranţi, a spus Orban într-un interviu pentru postul naţional de radio.


Citește și : Iranul anunță peste 2100 de noi cazuri cu coronavirus

„Dar nu ne vom lăsa păcăliţi”, a afirmat el, adăugând că legea fundamentală a ţării primează în faţa legislaţiei UE.

CJUE a decis joi că centrele de tranzit ale Ungariei de la graniţa cu Serbia, în care persoane ce au aplicat pentru azil trebuie să aştepte pentru o decizie la solicitările lor, echivalează cu detenţia ilegală.

Solicitanţii de azil trăiesc în containere de metal şi sunt înconjuraţi de un gard de sârmă ghimpată în două centre din apropiere de punctele de trecere a frontierei de la Roszke şi Tompa.

Citește și : Twitter și Facebook riscă amenzi uriașe dacă nu șterg postările agresive

Oficialii ungari susţin că ocupanţii centrelor sunt liberi să plece şi să revină în Serbia oricând şi, prin urmare, nu sunt în detenţie.

Însă Serbia refuză să îi primească înapoi. În plus, dacă ar pleca, ei şi-ar pierde orice şansă de a primi azil în Ungaria şi implicit în UE.

Ungaria a fost criticată de UE pentru poziţia sa dură privind migranţia şi a fost în mod repetat atacată la Curtea de Justiţie a UE, cu sediul la Luxemburg.