DISTRIBUIȚI

Conservatorii din Europa şi Statele Unite ale Americii trebuie să lupte împreună pentru a „recuceri” instituţiile de la Washington şi Bruxelles de la liberali care pun în pericol civilizaţia occidentală, înaintea alegerilor din 2024, a îndemnat joi premierul ungar Viktor Orban, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Următoarele alegeri prezidenţiale din SUA, la care Donald Trump a sugerat că ar putea încerca să obţină un nou mandat la Casa Albă, precum şi votul pentru Parlamentul European fac din 2024 un an vital, a subliniat Viktor Orban într-un discurs la Conferinţa acţiunii politice conservatoare (CPAC), forul conservator cel mai proeminent din Statele Unite şi care a organizat în premieră o reuniune în capitala ungară.


Citește și : Berlinul acuză Rusia că foloseşte foamea ca armă de război

„Liberali progresişti, neomarxişti, oameni finanţaţi de George Soros şi promotori ai societăţilor deschise (…) vor să anihileze modul de viaţă occidental pe care voi şi noi îl îndrăgim atât de mult”, a atenţionat premierul ungar.

„Trebuie să ne coordonăm mişcările de trupe în perspectiva marelui test care ne aşteaptă, 2024 va fi un an decisiv. Trebuie să recucerim instituţiile de la Washington D.C. şi Bruxelles”, a insistat el, enumerând 12 puncte considerate esenţiale pentru a asigura dominaţia conservatorilor, între care aplicarea propriilor reguli, susţinerea intereselor naţionale în politica externă şi obţinerea controlului asupra media.

Viktor Orban, recent reales pentru al patrulea mandat consecutiv, este considerat drept un model de mulţi americani susţinători ai dreptei radicale, pentru politicile sale dure în privinţa imigraţiei, precum şi de sprijinirea familiei şi a conservatorismului creştin.

Citește și : Prima vizită în Spania a fostului rege Juan Carlos după plecarea sa în exil

Lansată în 1974 ca o reuniune a politicienilor şi analiştilor conservatori, Conferinţa anuală CPAC a devenit o tabără la care iau parte celebrităţi şi militanţi de dreapta, notează Reuters.

Matt Schlapp, preşedintele Uniunii conservatoare americane, care gestionează CPAC, a afirmat în cadrul forumului că Budapesta este locul potrivit pentru a începe o discuţie despre ceea ce se întâmplă în Europa, în colaborare cu „luptătorii pentru libertate”.