DISTRIBUIȚI
Dawn

Dorim să vedem mai puţin Bruxelles şi state naţionale mai puternice, a declarat vineri, la Varşovia, premierul ungar Viktor Orban, sugerând că acesta este motivul care stă la baza procedurilor UE „motivate politic”, făcând astfel aluzie la Polonia, relatează MTI. 

Viktor Orban a exprimat solidaritatea Ungariei cu toate statele membre ale UE aflate într-o situaţie similară cu Polonia şi a afirmat că, în opinia sa, criticile lansate la adresa Varşoviei în legătură cu statul de drept sunt nefondate.


În cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său polonez Beata Szydlo, premierul ungar a comparat acţiunile în justiţie ale UE împotriva Poloniei cu o „inchiziţie”, afirmând că măsurile sunt motivate politic.

„Ungaria şi Polonia sunt gardienii tratatului fondator al Uniunii Europene”, a mai spus Viktor Orban, subliniind că tratatul fondator al UE derivă din statele sale membre, iar centrul de greutate al UE se află în aceste state membre. Ungaria şi Polonia protejează acest principiu, a mai spus Orban.

„Arătăm respect fiecărei ţări, chiar dacă (acest sentiment) nu este reciproc”, a spus Orban, adăugând că ceea ce se întâmplă în UE împotriva Poloniei este „lipsit de respect”.

„Ar trebui să se vorbească cu respect despre Polonia”, a mai spus premierul ungar.

Totodată, Orban a afirmat că Ungaria „nu doreşte să fie o ţară de imigranţi şi are tot dreptul să nu fie”.”Acceptăm decizia ţărilor care doresc să fie ţări de imigranţi. Le cerem însă să accepte că noi nu vrem să fim o ţară de imigranţi”, a mai spus el.

„Ne rezervăm dreptul de a respecta decizia poporului ungar şi anume că nu dorim să devenim ca ei (o ţară de imigranţi)”, a spus în încheiere premierul Viktor Orban.