DISTRIBUIȚI
Dawn

Premierul ungar Viktor Orban a îndemnat vineri Europa să se concentreze pe menţinerea liberei circulaţii a cetăţenilor Uniunii Europene (UE), în contextul în care liderii blocului comunitar fac planuri de reformă, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Viktor Orban, critic înverşunat al exceselor birocratice ale Uniunii Europene, a explicat într-un interviu acordat postului public de radio Kossuth că propunerile de înăsprire a legislaţiei muncii şi a controalelor la graniţele interne ale Uniunii pun în pericol realizările de până acum ale proiectului european.


Citește și: Accident teribil în Rusia. 19 morți și mai mulți răniți, după ce un tren a lovit un autobuz

„Facem planuri grandioase privind viitorul Europei în timp ce sistemul Schengen (de liberă circulaţie în Europa) se destramă sub ochii noştri”, a declarat Viktor Orban. „Avem libera circulaţie a forţei de muncă şi facem planuri să o restrângem”, a denunţat premierul ungar.

Potrivit MTI, acesta şi-a reiterat acuzaţiile că „maşinăria Bruxelles-ului” pune în execuţie planul miliardarului american George Soros de favorizare a migraţiei şi că factorii de decizie din UE se află sub influenţa lui Soros. Potrivit lui Viktor Orban, UE vrea să demoleze gardul de la graniţa cu Serbia, să-i lase pe migranţi să intre pe continent, să-i distribuie între statele membre şi să le pedepsească pe cele care se opun.

Dacă Ungaria vrea să-şi apere interesele, toţi decidenţii de la Bruxelles trebuie să afle că marea majoritate a cetăţenilor ungari iau poziţie în favoarea intereselor naţionale, a mai spus şeful guvernului de la Budapesta, referindu-se la aşa-zisa „consultare naţională asupra planului Soros”.

Guvernul de la Budapesta şi-a prezentat săptămâna trecută campania prin care le cere cetăţenilor ungari părerea despre presupusul plan pe care-l atribuie lui George Soros de a aduce în Uniunea Europeană milioane de refugiaţi din Africa şi Asia, campanie în cadrul căreia alegătorii sunt chemaţi să răspundă, începând de la 1 octombrie, la un chestionar cu şapte întrebări. Acestea fac referire între altele la „planul Soros”, demolarea gardului cu ajutorul căruia Ungaria a oprit intrarea migranţilor pe la frontiera sudică, stabilirea unor cote permanente de redistribuire a tuturor refugiaţilor între statele UE şi sancţionarea ţărilor care nu acceptă aceste cote.

Potrivit unor analişti, consultarea este de fapt un demers premergător campaniei electorale pentru alegerile ce vor avea loc în trimestrul doi al anului viitor şi urmăreşte mobilizarea simpatizanţilor premierului Orban.